Blagoslov nove kapelice u Srbu

Biskup mons. Zdenko Križić, blagoslovio je temelje nove kapelice u Srbu. Na blagoslovu okupili su se mještani Srba i okolice, mnogi svećenici.

Nakon blagoslova, biskup mons. Zdenko Križić zahvalio je svima koji sudjeluju u izgradnji kapele, te svima koji su svojim prisustvom uzveličali ovaj događaj.

Gospićko-senjska biskupija, potaknuta vjernicima katolicima iz Srba, koji su 2001. kao izbjeglice doselili iz Bosne i Hercegovine, pokrenula je projekt izgradnje kapelice u Srbu za njihove vjerske i sakramentalne potrebe. Do sada sv. misa služila se  u Domu kulture koji je u vlasništvu općine Gračac. Gospićko-senjska biskupija kupila je zemljište u Srbu gdje je i započela gradnju kapele. U zgradi Biskupskog ordinarijata u Gospiću potpisan je 26. svibnja 2023. godine ugovor između Gospićko-senjske biskupije i građevinskog poduzeća G.P.V. Građenje d.o.o iz Gospića o gradnji crkve u Srbu.
Vrijednost ugovorenih radova iznosi, 470.954,78 EUR-a s PDV-om. Rok za izvođenje radova je 15 mjeseci od dana potpisa ugovora.


Prema projektu, poduzeća MPV d.o.o. iz Zagreba, uz crkvu u podrumskom dijelu nalazi se i dvorana za pastoralne susrete koja će služiti i za društvena događanja, čija izvedba se trenutno provodi.


Izgradnjom crkve prognani vjernici iz Bosne i Hercegovine, nastanjeni u Srbu, dobit će doličan bogoslužni prostor za vjerske potrebe.


Povijesno mjesto Srb pripada župi Boričevac koja je u II. sv. ratu, u proljeće 1941. pretrpjela velika ljudska i materijalna stradanja i razaranja. Njihove kuće, crkva, župni stan spaljeni i razoreni. Svi vjernici katolici ove župe, njih oko dvije tisuće vjernika morali su napustiti svoja stoljetna ognjišta, i na žalost još do danas njihovi potomci to pravo povratka nisu ostvarili. Mještani sela Ivezići, njih 37, nisu se uspjeli spasiti, svi su pobijeni i bačeni u jamu, kod Brotnje, na Dabinu vrhu. Godine 2017. izvršena je njihova ekshumacija i pokopani su na katoličkom groblju u Boričevcu.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Doboš torta

Doboš torta, poznatija kao dobošica, tradicionalno se pravi za velike svečanosti i blagdane. Recept je star više od 150 godina, a priprema se od ranih

Podijelite sadržaj

110.godina Cerovačkih špilja

Prije 110 godina, na području južnog Velebita, otkrivene su Cerovačke špilje.Otkrivene su prilikom radova na izgradnji Ličke pruge koje je predvodio inženjer Nikola Turkalj. Park

Podijelite sadržaj
Play Video