Postavke
kolačića

BOGATSTVO Zimsko prebrojavanje ptica u NP Plitvička jezera

Kao i prethodnih godina tijekom mjeseca siječnja, NP Plitvička jezera se priključio prebrojavanju ptica vodarica širom svijeta. Riječ je o najstarijem i najvećem projektu kojeg od 1967. god. organizira Wetlands International, svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja. Projekt doprinosi boljoj zaštiti ptica i njihovih staništa na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini.

Hrvatska se akciji pridružila 80-ih godina prošlog stoljeća, a dosad je u nju uključeno više od 500 lokaliteta. Na području Nacionalnog parka Plitvička jezera u prebrojavanje su uključeni lokaliteti: Plitvička jezera (jezera) – HR00166 (IWC kod lokacije), Matica – HR00841 i Bijela rijeka – HR00003. Koordinaciju zimskog prebrojavanja ptica na nacionalnoj razini provodi Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Udruga Zeus. U Nacionalnom parku Plitvička jezera prebrojavanje ptica u suradnji s navedenim koordinatorima provela je Služba zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka.

Zimsko prebrojavanje ptica veliki je pothvat i izazov za sve sudionike. Očaravajuća zimska idila i u njenom okrilju brojni, zanimljivi, rijetki i ponekad neočekivani predstavnici ptičjeg svijeta nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Na lokalitetima Parka zabilježeno je: 104 divlje patke, 10 velikih vranaca, 1 siva čaplja i 1 par velikih ronaca (mužjak i ženka).

Zadnjih nekoliko godina veliki ronci zabilježeni su na području Parka tijekom gniježđenja u proljeće i na zimovanju. U Hrvatskoj vrsta je ugrožena degradacijom staništa i onečišćenjem čistih rijeka i jezera koje preferira.

U parku raduju se da je jedna od ugroženih vrsta, veliki ronac Mergus merganser, pronašao utočište i tijekom zime. Njegova nazočnost potvrda je kvalitete i očuvanosti staništa.

Divlja patka Anas platyrhynchos (Foto: Arhiva JU NPPJ)

Siva čaplja Ardea cinerea (Foto: Arhiva JU NPPJ)

Veliki ronac Mergus merganser (Foto: Ksenija Hocenski)
Podijelite sadržaj
Play Video

Švica je sutra epicentar nogometa

Program povodom proslave švičkog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja 2024. godine je zaista šarolik i vrijedi posjetiti Švicu narednih dana. Sutra, nedjelja 23. lipnja

Podijelite sadržaj

Ukrajinka Taja i sladoled !

Vihor rata raselio je po svijetu mnoge Ukrajince. Dosta ih je našlo svoj “drugi doma” i u Lici. U Gospiću smo u poznatoj slastičarnici Specijal

Podijelite sadržaj
Play Video