BOGATSTVO Zimsko prebrojavanje ptica u NP Plitvička jezera

Kao i prethodnih godina tijekom mjeseca siječnja, NP Plitvička jezera se priključio prebrojavanju ptica vodarica širom svijeta. Riječ je o najstarijem i najvećem projektu kojeg od 1967. god. organizira Wetlands International, svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja. Projekt doprinosi boljoj zaštiti ptica i njihovih staništa na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini.

Hrvatska se akciji pridružila 80-ih godina prošlog stoljeća, a dosad je u nju uključeno više od 500 lokaliteta. Na području Nacionalnog parka Plitvička jezera u prebrojavanje su uključeni lokaliteti: Plitvička jezera (jezera) – HR00166 (IWC kod lokacije), Matica – HR00841 i Bijela rijeka – HR00003. Koordinaciju zimskog prebrojavanja ptica na nacionalnoj razini provodi Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Udruga Zeus. U Nacionalnom parku Plitvička jezera prebrojavanje ptica u suradnji s navedenim koordinatorima provela je Služba zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka.

Zimsko prebrojavanje ptica veliki je pothvat i izazov za sve sudionike. Očaravajuća zimska idila i u njenom okrilju brojni, zanimljivi, rijetki i ponekad neočekivani predstavnici ptičjeg svijeta nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Na lokalitetima Parka zabilježeno je: 104 divlje patke, 10 velikih vranaca, 1 siva čaplja i 1 par velikih ronaca (mužjak i ženka).

Zadnjih nekoliko godina veliki ronci zabilježeni su na području Parka tijekom gniježđenja u proljeće i na zimovanju. U Hrvatskoj vrsta je ugrožena degradacijom staništa i onečišćenjem čistih rijeka i jezera koje preferira.

U parku raduju se da je jedna od ugroženih vrsta, veliki ronac Mergus merganser, pronašao utočište i tijekom zime. Njegova nazočnost potvrda je kvalitete i očuvanosti staništa.

Divlja patka Anas platyrhynchos (Foto: Arhiva JU NPPJ)

Siva čaplja Ardea cinerea (Foto: Arhiva JU NPPJ)

Veliki ronac Mergus merganser (Foto: Ksenija Hocenski)
Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Popularni Vigor u petak u Karlobagu

Povodom 30.godina općine Karlobag 03.prosinca koncert će u Karlobagu održati jedan od najpopularnijih glazbenih sastava grupa Vigor. Općina Karlobag tako sve želi počastiti koncertom. Podijelite

Podijelite sadržaj

Doboš torta

Doboš torta, poznatija kao dobošica, tradicionalno se pravi za velike svečanosti i blagdane. Recept je star više od 150 godina, a priprema se od ranih

Podijelite sadržaj
Play Video