CROBAROMETAR Plenković može laganini na ljetovanje

Dnevnik Nove TV donosi tradicionalno mjesečno istraživanje Crobarometar za srpanj 2023. Uz stalno prisutnu inflaciju, srpanj su obilježili štrajk u pravosuđu, afera plin, kao i turistička sezona. Istraživanje je provedeno od 1. do 20. srpnja na uzorku od 977 punoljetnih građana.

Prema rezultatima istraživanja, da su danas izbori, izlaznost glasača bila bi velika – oko 70%. Njih 25% ostalo bi kod kuće, a svega 5% ne zna.

image

Andrej Plenković mirne duše može na ljetovanje u vilu Kostabela – HDZ trenutna događanja u zemlji, kao i spomenuta afera nisu ni okrznula, čak su i blago rasli te imaju visokih i stabilnih gotovo 30%. Biračka baza im je – očito i zbog stranačke stege – odana. Nogometnim rječnikom rečeno, Andrej Plenković u izbornu utakmicu ulazi s tri gola prednosti, a utakmica se igra na domaćem terenu.

U SDP-u se pak mogu hvatati za glavu, teško da im pomažu skupi savjeti konzultanta Alexa Brauna. I dalje padaju, i samo za dlaku su zadržali titulu druge stranke pred platformom Možemo, koja pak raste – SDP je na 10,7% podrške, Možemo na 10,6%. Ne promijeni li SDP pod hitno nešto, bilo što, prijeti im ozbiljan debakl.

U blagom je padu i politički iznimno aktivan Most, kojeg podržava 8% ispitanica i ispitanika, dok Domovinski pokret stagnira na oko 7,1%. Zanimljivo, pada i broj neodlučnih koji bi izašli na izbore, no s 15,4% podrške i dalje su druga politička opcija u državi.

Prag ne prelaze HSU i HSS koji su na oko 2 i pol posto, dok su IDS, HNS i Suverenisti na 1,7%, 1,6% te 1,4% – svi ostali su na jedan posto podrške, ili čak i manje.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video