Danas Crkva liturgijski časti svetog Andriju apostola

Sveti Andrija ribar iz Betsaide u Galileji, bio je prvi koji je pošao za Isusom. Prvi učenik, prvi apostol. Sveti Andrija, od učenika postaje navjestitelj, voditelj. Odmah dovodi novog učenika, svoga brata Šimuna. Onoga u kojem će Isus prepoznati apostolskog prvaka, Petra-Stijenu na kojoj će sazdati svoju Crkvu. Silnog li djela sv. Andrije!

Predaja kaže da je Andrija, baš u skladu sa svojim imenom (Andrija znači “muževni”, “hrabri”), bio silno uspješan u obraćanju ljudi na pravu vjeru.

Patrasa u Ahaji je dao uhititi svetoga apostola. Mučio ga je na sve načine i usmrtio na križu u obliku slova “iks” (X), po čemu je takav križ nazvan “Andrijin križ”. Andrijin križ u oblika slova X, istaknut je na zastavi Škotske čiji je zaštitnik.

Prema narodnoj predaji zaštitnik je kod grlobolje, kostobolje, zaštitnik ribara i ribiča, neudanih žena i žena koje žele postati majke, umjetnika, pjevača i drugih.

Sretan imendan slavljenicima!

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Gospić još čeka povjerenika

Gospić i dalje čeka Vladina povjerenika, koji će stajati na čelu glavnog ličkog grada do izvanrednih izbora za gradonačelnika. Povjerenika imenuje Ministarstvo uprave, a u

Podijelite sadržaj
Play Video