Postavke
kolačića

Dani hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana Otočac

Dani hrvatskoga jezika održavaju se svake godine od 11. do 17. ožujka povodom  izlaska Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnoga jezika objavljene  1967. godine u Matici hrvatskoj. Njome se tražio ravnopravan položaj hrvatskoga jezika u skladu s hrvatskom tradicijom.

Dane hrvatskoga jezika obilježili smo provodeći više aktivnosti. Učiteljice Mia Bilović Peitel i Petra Šimunić organizirale su kviz u poznavanju povijesti hrvatskoga jezika te natjecanje u brzom i izražajnom čitanju. Učenici su najprije dobili informacije o kulturnom i povijesnom značaju obilježavanja Dana hrvatskoga jezika. Sudjelovali su učenici VI.a te VI.c razreda koji su podijeljeni u dvije ekipe sastavljene od pomiješanih učenika obaju razreda. Učenici su odgovarali na pitanja iz povijesti hrvatskoga jezika te su pokazali odlično poznavanje povijesnoga bogatstva hrvatskoga jezika. Nakon kviza učenici su imali natjecanje u brzom i natjecanje u izražajnom čitanju. Uvidjeli smo da su učenici izrazito ozbiljno shvatili zadatak te su osvijestili važnost poštivanja govornih vrednota.

Učenici V.c (Marta Dugonjić, Noa Banić, Nika Škorić, Lara Žubrinić, Luka Orešković, David Pleša, Lea Ivančević) i VII.c razreda (Ema Marković i Josipa Kostelac) sudjelovali su u izradi plakata tijekom cijeloga tjedna. Izrađena su tri plakata: jedan nam pokazuje bogatu povijest hrvatskoga jezika, drugi nas izaziva na čitanje dijalektalne književnosti, dok nas treći poziva na aktivno ispravljanje pogrešaka u rečenicama na plakatu.

Učiteljice: Mia Bilović Peitel i Petra Šimunović

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Uskrs na Rivijeri Crikvenica

Opušten ambijent uz more, toplo proljetno sunce, neodoljivi mirisi i boje prirode koja se budi, ugodno društvo i dašak tradicije formula su za sjajan provod. 30.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video