Postavke
kolačića

Deset godina muljanja sa milijunskom imovinom

Darko Milinović već punih deset godina mulja sa svojom milijunski stečnom imovinom. Prije deset godina muljao je novinarima Slobodne Dalmacije kako je postao politički milijunaš. Darko Milinović pri kraju je gradnje svoje prve obiteljske kuće u Gospiću. Podiže je na 3000 četvornih metara zemljišta, koje su on i njegova bračna družica Blaženka davno dobili kao dar od njezinih roditelja, pisala je Slobodna Dalmacija.

Kuća će, uz podrum i prostrano prizemlje, imati još jedan kat i potkrovlje, a ukupna korisna površina objekta je oko 700 kvadrata. Procjenjuje se da podizanje ministrove dvokatnice u Lici stoji oko 2,3 milijuna kuna, no govori se da će nakon završetka vrijednost rezidencije Milinović biti i dvostruko veća, oko pet milijuna kuna.

IMAMO 50 GODINA STAŽA

Želeći se podrobnije informirati o tome kako je uštedio i odakle “povukao” tolika sredstva za financiranje gradnje, ministra smo telefonom “uhvatili” na Viru. Naše je pitanje bilo predvidljivo: kako je uspio toliko uštedjeti?

− Ma ne bismo to mogli bez 3000 kvadrata zemljišta koje smo dobili od Blažinih roditelja, tu zemlju oni u obitelji imaju barem 100 godina – odmah je objasnio ministar, pisala je Slobodna Dalmacija.

No, odakle ste stvorili potreban milijun kuna, zar ste to uspjeli uštedjeti samo od svojih plaća?

 Nas dvoje zajedno imamo gotovo 50 godina staža. Moja Blaža radi već 24 godine, skoro 25, a ja 23 godine. Baš smo računali, za to vrijeme zaradili smo ukupno oko 4.150.000 kuna, a tih milijun kuna nam je životna ušteđevina − kaže ministar Milinović.

Još prošle je godine, ističe, javnosti najavio gradnju te kuće, znajući da bi to moglo izazvati pozornost. Upravo zato je od poslodavaca − Vlade, Hrvatskoga sabora i Opće bolnice Gospić − zatražio potvrde o visini svojih primanja.

– Do 1994. godine supruga i ja smo u sedam godina rada godišnje zarađivali po tri, četiri tisuće eura, ukupno oko 300.000 kuna. Uzeli smo u obzir deprecijaciju, jer su tada plaće bile otprilike oko 300 njemačkih maraka. Otkako smo prešli na kune, zaradili smo još 3,8 milijuna kuna. I kao ravnatelj gospićke bolnice imao sam odličnu plaću, oko 19, 20 tisuća kuna, dok je supruga u Hrvatskim šumama primala oko 5200 kuna.

− Znači, niste tijekom ministarskog mandata na stranu stavljali cijelu svoju plaću?

− Ma kakvi. Nas dvoje mjesečno zaradimo oko 26.000 kuna, a od tog iznosa lani sam uspio uštedjeti oko 10.000 kuna. Možda sam mogao ušparati više… no, trošim oko 15.000 kuna. Tu su radnici, materijal, životni troškovi. Imam od Vlade prijevoz, telefon i hranu, ali stan plaćam sam.

− Spominju se i drugi izvori financiranja?

− Naši roditelji, i Blažini i moji, dobrostojeći su ljudi, što je i u Gospiću svima dobro poznato.

KREDIT NA 30 GODINA

Tast nam je za kuću dao 250.000 kuna, moj otac dodao je 450.000 kuna, a sestra koja će živjeti s nama pomogla je s 20.000 eura. I u banci sam dignuo kredit, na 30 godina otplate. Mjesečna rata bit će mi oko 4000 kuna.

− Kuća djeluje golema?

− Čuo sam i ja da imam golem dnevni boravak od čak 197 kvadrata, ali ne znam kako je to moguće kad po tlocrtu cijelo prizemlje zauzima 170 kvadrata. U prizemlju je dnevni boravak, kuhinja s blagovaonicom, radna i gostinjska soba u kojoj će živjeti moja sestra, toalet i ljetna kuhinja. Na 150 četvornih metara prvoga kata nalazi se naša soba od 20 kvadrata s kupaonicom, a tri spavaće sobe su za naše dvije kćeri i sina. Potkrovlje ima oko 100, 110 kvadrata i za sada ostaje roh-bau, neću ga uređivati jer mi za to nedostaje sredstava. Možda ću za to kasnije uzeti kredit, ili ću ga ostaviti sinu da ga jednoga dana uredi po svojoj želji.

– Nemojte zaboraviti podrum, bazen, teretanu.

− Pa znate da se sportom bavim cijeli život, već sada doma imam 20 sprava, samo ću ih preseliti u novu kuću kad je dovršimo. A vinski podrum… To je mala prostorija, dva puta dva metra, bez prozora. Ništa posebno. O bazenu nismo puno razgovarali, jer neće biti standardno luksuzan, tek malo veća kada.

− Jeste li imali problema s dozvolama?

− Joj, i te kako – zavapio je prvi čovjek hrvatskog zdravstva, pozivajući u pomoć suprugu koja je bila do njega – Blaža se time bavila.

Koliko je ono trajalo?

Oko pet, šest mjeseci. No, nisam ni lopatu zakopao dok nisam imao svu potrebnu dokumentaciju.

− Jeste li angažirali neku građevinsku tvrtku, ili se snalazite sa svakog grupom radnika posebno?

− Kombiniram. Građevinski dio radi mi jedna tvrtka, glazure rade drugi. Kad sam na početku pitao građevinare koliko će trajati posao, rekli su – za 1,5 godinu bit ćete u svojoj kući. Evo, prošlo je i više, a kraj će biti tek u jesen.

− Jeste li odlučili o boji fasade?

 − Ne znam još ništa.

− Ma dajte, ako vi ne znate, vaša supruga već sigurno sanja boju koju želi?

 − Stvarno, nismo o tome razgovarali.

− A namještaj, hoćete li seliti stari ili nabavljati novi, domaće proizvodnje?

− Već sada imamo dosta novih komada, tako da ćemo samo nadopuniti što nam bude falilo. Nadam se da će mi pri opremanju i otac financijski pomoći – zafrkantski predviđa Darko Milinović, i dodaje:

− Kome će dati ako ne sestri i meni? Mi smo brojna obitelj i držimo se skupa.

IMOVINAPrema posljednjim podacima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, ministar Darko Milinović ima:− stan od 90 m² u Gospiću (vrijedan 50.000 eura)− građevinsko zemljište, otok Vir, 450 m²− građevinsko zemljište, Gospić, 280 m²− osobni automobil audi A6, leasing od 2006. godine, 52.000 eura− paket dionica T-HT-a, 16.895 kuna− apartman od 40 m² na Viru, suprugina imovina − zemljište, Jadovno 5000 m², suprugina imovinaMjesečni prihodi obitelji su:− ministarska plaća neto 23.560,93 kn− suprugina plaća 5264,69 kn
 DA JE…Da je, kojim slučajem, ministar Milinović uspio svakoga mjeseca na stranu stavljati cijelu svoju dužnosničku plaću koja iznosi 23.560,40 kuna, trebalo bi mu tri godine, šest mjeseci i 12 dana da uštedi milijun kuna za gradnju kuće.Ako bi, pak, obitelj Milinović u banci ostavljala samo prosječnu plaću supruge Blaženke u iznosu od 5264,69 kuna, za milijun kuna na knjižici ona bi trebala raditi 15 godina, devet mjeseci i 27 dana.
Podijelite sadržaj
Play Video

19. izdanje Novaljskog trijatra

S velikim uzbuđenjem najavljujemo 19. izdanje Novaljskog trijatra, kazališnog festivala koji će se održati na Ljetnoj pozornici Novalja od 7. srpnja do 25. kolovoza 2024.

Podijelite sadržaj

Festival oživljene povijesti 14.7. 2024.

Festival oživljene povijesti (14.7.) – uzbudljiv i autentičan prikaz povijesnog događaja koji je oblikovao današnji Perušić Ljetna škola na Grabovači (8. – 26.7.) – besplatna

Podijelite sadržaj
Play Video