Postavke
kolačića

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i župan Petry održali prezentaciju: Preko milijun eura za energetsku obnovu obiteljskih kuća na području grada Gospića

Ličko-senjsku županiju i grad Gospić posjetio je danas direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Luka Balen te održao sastanak u prostorijama Županije s ličko-senjskim županom Ernestom Petryijem i pročelnicom Upravnog odjela za regionalni razvoj i fondove EU Zrinkom Mraović.

Na sastanku je prezentirana energetska učinkovitost obiteljskih kuća, pri čemu je Ličko-senjska županija sufinancirala izradu dokumentacije kako bi građani mogli sudjelovati u natječaju za energetsku obnovu svojih domova.

Tom prilikom župan Ernest Petry zahvalio je Luki Balenu na odličnoj suradnji te istaknuo: „Sufinancirali smo dokumentaciju za 111 obiteljskih kuća, za što je Županija izdvojila preko 42 tisuće eura.

Županija je sudjelovala i u pripremi same dokumentacije, na čemu je radila Zrinka Mraović, pročelnica UO za regionalni razvoj i fondove EU.“

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen na početku prezentiranja projekata koje fond provodi zahvalio je županu Ernestu Petryiju i suradnicima na odličnoj suradnji i kako mu je zadovoljstvo biti u Gospiću i Ličko-senjskoj županiji.

„Što se tiče natječaja energetske obnove obiteljskih kuća, to je dosad najveći paket od 120 milijuna eura koji je Vlada RH omogućila putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a provedbeno putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurala za naše građane.

Odaziv je izvrstan, imamo gotovo 12 tisuća prijava, s područja grada Gospića imamo trenutno nešto više od 80 prijava što pokazuje veliki interes, a u ovome trenutku radi se o iznosu oko jedan milijun eura koji ćemo osigurati za obiteljske kuće građana Gospića.“ Ističe direktor Luka Balen.

Uz natječaj energetske obnove obiteljskih kuća uspješno je proveden i natječaj za energetsku obnovu javnih zgrada na području cijele RH, a Ličko-senjska županija je u tome aktivno sudjelovala te je odobreno preko 4 milijuna eura za energetsku obnovu javih zgrada na području Ličko-senjske županije, od čega se ističe dva milijuna eura za energetsku obnovu zgrade Gimnazije Gospić i Strukovne Škole Gospić. Valja napomenuti kako je za provedbu ovog projekta obnove zgrade Gimnazije i Strukovne škole Gospić, Ličko-senjska županija osigurala 800 tisuća eura te je ukupna vrijednost projekta 2,8 milijuna eura.

Zrinka Mraović, pročelnica UO za regionalni razvoj i fondove EU izrazila je zadovoljstvo ovim projektom te sje zahvalila županu na inicijativi za ovim projektom te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na čijem je čelu Gospićanin Luka Balen te naglasila: „Županija je u samom startu osigurala 20 tisuća eura za sufinanciranje projekte dokumentacije građanima, međutim kasnijim rebalansom proračuna osigurano je preko 40 tisuća eura kako bi se svim prijavljenim građanima omogućilo sufinanciranje.“

Posjet direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Luke Balena, Ličko-senjskoj županiji i gradu Gospiću označio je važan korak u poticanju energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. Suradnja između župana Ernesta Petryija, pročelnice Zrinke Mraović i direktora Luke Balena rezultirala je značajnim financijskim ulaganjima i podrškom za obnovu domova građana. Inicijativa nije samo doprinijela unaprjeđenju kvalitete života lokalnog stanovništva, već je također odigrala ključnu ulogu u očuvanju okoliša i smanjenju energetske potrošnje na širem području.

Podijelite sadržaj
Play Video

Foto natječaj (Ne)Obična bukva!!!

Obilježavanje 7. godišnjice uvrštenja bukovih šuma na UNESCO-ov Popis svjetske baštine – Foto natječaj (Ne)Obična bukva!!! Bukove šume Nacionalnog Parka Sjeverni Velebit ove godine obilježavaju

Podijelite sadržaj
Play Video