Dražena Aračić: Načelnik općine iznosi neistine o radu OŠ dr.Franjo Tuđman u Korenici

PREDMET: Demantij na pisanje načelnika Općine Plitvička Jezera

                -molimo objaviti na facebook profilu Ante Kovača, načelnika Općine

Poštovani,

Obzirom da Ante Kovač, koji je ujedno i načelnik i roditelj, na svojem facebook profilu iznosi neistine o radu OŠ dr. Franje Tuđmana što stvara lošu sliku o Školi i time se izravno upliće u aktualni natječaj za izbor ravnatelja/ice Škole, zbog interesa javnosti i upita roditelja ,Škola se očituje demantijem:

Na svojem facebook profilu načelnik Općine Ante Kovač iznosi neistine:

1. Nije istina da je Škola vratila sredstva Općini, jer Škola nije niti primila na svoj račun novac, nego je potpisan Ugovor o spremnosti Općine da sufinancira sa 220 tisuća kuna temelje za dogradnju Škole uz Županiju LSŽ-e koja je osigurala 350 tisuća kuna. Nije istina da je to 50 % sredstava potrebnih za temelje Škole(status načelnika Općine od 15.9.2021. Evo jedan primjer kako Općina bojkotira školske projekte)

2. Nije istina kako tvrdi načelnik da Općina financira školsku prehranu s 4,00 kn po učeniku, nego je istina da Općina financira s 3,00 kn po učeniku.(Objava na facebook profilu načelnika od 16.rujna 2021. pod naslovom Roditelji trebaju znati) Obzirom da smo nedavno potpisali Ugovor s Općinom o sufinanciranju prehrane u kojem stoji 3,00 kn po učeniku i potpisao sam načelnik Općine, kao i svih ovih godina, možemo samo zaključiti da načelnik  namjerno obmanjuje roditelje ili slabo pamti što potpisuje već 4 godine.

3. Nije istina da Općina daje 200 tisuća kuna godišnje za školsku prehranu u OŠ dr. Franje Tuđmana. Istina je da je Općina, dok je bilo više djece u Školi, u šk godini 2017/2018. uplatila školi 131.595,00 kuna za sufinanciranje školske prehrane. Obzirom da je sada pao broj učenika i ovaj iznos je sada manji. To načelnik zna, ali očito mu nije bitna ISTINA , nego iznošenje NEISTINA  na račun OŠ dr. Franje Tuđmana i ravnateljice Škole.

4. Nije istina, kako tvrdi načelnik Općine, da „ on i njegova supruga u 2017. konstantno prijavljivali da se hrane svi učenici”. Istina je da „on” nije ravnatelj škole od rujna 2016. i da je ravnateljica prof. Dražena Aračić od jeseni 2016. Obzirom da to načelnik Općine g. Kovač jako dobro zna kao bivši učitelj, a i supruga mu radi u Školi, zaključujemo da načelnik namjerno iznosi ovakve neistine da bi naškodio Školi, te utjecao na roditelje i na reizbor ravnateljice Dražene Aračić.

5. Načelnik Općine piše u istom statusu “kad sam to shvatio nakon par mjeseci, onda su pisali očitovanje kako su te novce trošili za uniforme kuharica”. Nije točna tvrdnja „da su pisali” jer je ravnateljica Dražena Aračić napisala i potpisala očitovanje načelniku Općine i to ne nakon par mjeseci, nego je odgovor napisan 24.7.2017, a radilo se samo o računu za mjesec lipanj 2017. Razlika u računu je bila 210 kuna. I za tu razliku tražio je načelnik Općine očitovanje Škole i Škola  je poslala račune u što je tih 210 kuna potrošeno.

6. Nije točna tvrdnja načelnika Općine u istom statusu da je Škola prikazivala da su se svi učenici hranili. Škola NIJE prikazivala da su se svi učenici hranili, nego je ISTINA da je u lipnju 2017.  bilo 224 učenika koji su se hranili, a ukupan broj učenika u Školi je 2017. bio 264.učenika

7. Nije istina kako tvrdi načelnik Općine u istom statusu „ ovih dana na roditeljskom dijele ankete o tome zaslužuje li mu supruga drugi mandat. Te će ankete doma naštancati ispunjene i objaviti kako ravnateljicu plebiscitarno svi podržavaju”. Nije istina „da dijele”, nego ravnateljica traži povratnu informaciju od roditelja na kraju mandata. Nije istina kako sugerira načelnik Općine „da će naštancati ispunjene”, nego je ravnateljica na većini roditeljskih sastanaka zajedno s učiteljicom prebrojila i objavila rezultat ankete. Na roditeljskom sastanku gdje je došao načelnik Općine Ante Kovač kao roditelj i protestirao radi ankete, svejedno je ogromna većina roditelja ocijenila pozitivno mandat ravnateljice i podršku za 2. mandat. Niti jedan listić nije bio protiv, nego 3 listića neispunjena, od kojih jedan od načelnika Općine. A na drugom roditeljskom na kojem je isto bio prisutan načelnik Općine svi prisutni roditelji su podržali ravnateljicu, a samo je jedan listić bio precrtan- listić od načelnika Općine,(vidljivo ostavljen otvoren da svi vide) te su rezultati ankete odmah i pročitani.

8. I u natječaju u svibnju, u vrijeme lokalnih izbora, načelnik Općine g Ante Kovač je komentirao natječaj za izbor ravnatelja Škole

Tako načelnik piše “Ne znam koliko ste upoznati da se u OŠ pola godine prije isteka mandata rade izbori za ravnatelja škole. Opet na način kako to samo Pero zna i što bi svaka valjana prosvjetna inspekcija poništila“/naslov statusa” Demantij na natpise iz Aračićeve kuhinje”/  Nije istina da je netko drugi raspisao natječaj, nego je ISTINA  da je Školski odbor  JEDNOGLASNO odlučio raspisati natječaj, a među njima je bio član školskog odbora i protukandidat ravnateljici na izborima za ravnatelja g. Ivan Kokot.  Radi sukoba interesa je razriješen prije sjednice Školskog odbora temeljem mišljenja Pravne službe iz Ministarstva. Nije istina kako sugerira načelnik Općine da natječaj nije u skladu sa Statutom Škole, nego suprotno, jest bio u SKLADU  sa Statutom škole i Zakonom o odgoju i obrazovanju.

9. ISTINA  je da Općina nije htjela sufinancirati Energetsku obnovu Škole iako je to bila obećala učiniti s 150 tisuća kuna, ali je poslije odbila potvrditi svoju namjeru sufinanciranja i time zamalo srušila Energetsku obnovu Škole. Samo  zahvaljujući  Županiji koja je osigurala skoro milijun kuna  za sufinanciranje projekta, spriječen je pokušaj Općine i načelnika Kovača da propadne Energetska obnova Škole. Projekt  je bio vrijedan 3,8 milijuna kuna.

10. ISTINA je da je za OŠ dr. Franje Tuđmana Općina u 4 godine mandata Ante Kovača kao načelnika, Općina izdvojila manje  od  150 tisuća kuna za kapitalna ulaganja i to za slijedeće školske projekte /koje je vodstvo Škole napravilo/:

a) Nadstrešnica iza dvorane: 19.830,00 kn u 2020.godini

b) Oblaganje dvorane : 77.962,50 kuna u 2019.godini

c) Opremanje dvorane spravama Općina dala 49.777,52 kuna, a Županija 100 tisuća kuna

UKUPNO je Općina u mandatu načelnika Općine g Kovača , za OŠ dr Franje Tuđmana u Korenici, dala TOČNO 147.570,02 kn za kapitalna ulaganja. Znači manje od 150 tisuća kuna kroz 4 godine mandata

Obzirom da načelnik Ante Kovač u svojem statusu od 15.rujna 2021. spominje da je dao „cirka 2,3 milijun kuna za dvije osnovne škole i jednu srednju školu” molimo da objasni kome je dao toliki iznos, jer naša Škola je primila manje od 150 tisuća kuna, a nudili smo svake godine Općini projekt dogradnje Škole u iznosu oko 8 milijun kuna. Osim ako u to ne ubraja kupnju udžbenika za prve razrede i školsku prehranu, što je činila i bivša općinska vlast prije mandata sadašnjeg načelnika Općine.

11. Financiranje školske prehrane je projekt bivše općinske vlasti kada je  u početku Općina u 100% iznosu financirala školsku prehranu. To je funkcioniralo mjesec ili dva. Tada je bivši ravnatelj, kojeg je sadašnji načelnik jako zastupao i branio, tražio od Općine da ipak roditelji dijelom pokrivaju troškove školske prehrane ( a sada znamo i zašto im je trebala gotovina od dječje prehrane, jer su držali do 2016. godine čak 250 tisuća kuna u gotovini bez evidencije u financijskim izvješćima i to je novac od dječje prehrane, a škola je bila dužna skoro 200 tisuća kuna). Tada je uspostavljen odnos 3,00 kune daje  Općina po učeniku, a 4,00 kune roditelji.

NA KRAJU

Ono što je čudno da načelnika Općine g Antu Kovača, koji nije osnivač Škole, nego LS Županija, tako jako zanima izbor ravnatelja u Školi da pokušava utjecati na smjenu aktualne ravnateljice ili izbor nekog drugog ravnatelja Škole. 

Škola ima saznanja o još nekim radnjama načelnika Općine prema roditeljima i dijelu zaposlenika i njegovom utjecaju i miješanju u natječajni postupak izbora ravnatelja OŠ dr. Franje Tuđmana u Korenici.

S poštovanjem,

Dražena Aračić, prof.

Ravnateljica Škole

Podijelite sadržaj