Postavke
kolačića

Edy Sladović HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Otočca i najmlađi kandidat na lokalnim izborima u Ličko senjskoj županiji: vjerujem da Otočac ima perspektivu

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Grada Otočca Edy Sladović dao je intervju Novom listu koji prenosimo u cijelosti:

“Želja mi je raditi i davati svoj maksimum na korist našega grada i naše budućnosti. Tu moju želju prepoznali su u HDZ-u Otočac, dali mi vjetar u leđa i na tomu sam im posebno zahvalan.

Nepisano je pravilo da su čelni ljudi političkih stranaka na svim razinama ujedno i kandidati za župane, gradonačelnike i načelnike. Edy Sladović iz otočkog HDZ-a u mnogo čemu krši te klišeje. Rođen je u jeku Domovinskog rata 1993. godine pa je po tome najmlađi stranački kandidat za jednog gradonačelnika u Ličko-senjskoj županiji. Ima završen četverogodišnji preddiplomski sveučilišni studij na Fakultetu za Menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a trenutno pohađam diplomski sveučilišni studij na Fakultetu za Menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, smjer Održivi razvoj. Neoženjen je, u sretnoj vezi kojoj ne može parirati niti njegova ogromna ljubav- rijeka Gacka.

Edija u Otočcu već apostrofiraju kao novu snagu HDZ-a. Pitamo ga jesu li u političkom smislu u Gackoj dolini stasali neki novi politički trendovi?

-Vrlo rano, sa svojih 16 godina, uključio se u Hrvatsku demokratsku zajednicu. Od 2018. godine obnašam dužnost potpredsjednika mladeži Hrvatske demokratske zajednice grada Otočca, a 2019. godine postao sam zamjenik predsjednika Savjeta mladih grada Otočca te sam se kroz svoj rad zalagao za brojne projekte za pomoć mladim obiteljima, učenicima, studentima kao i umirovljenicima. 2020. godine postao sam Član županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Ličko-senjske županije. Kroz sve navedeno, fokus mi je uvijek bila dobrobit lokalne zajednice i osiguranje bolje budućnosti u našoj Gackoj dolini. Dijete sam dragovoljaca Domovinskog rata i odrastao sam s posebnom ljubavlju prema Domovini. Iako neki kažu da su to floskule, taj ponos i ljubav mojih roditelja i oba djeda koji su sudjelovali u obrani Domovine, posebna su snaga koja me gura dalje. Majčina obitelj mi je rodom iz malenog mjesta pored Vukovara i, kada opisujem svoju želju za gradnjom bolje budućnosti, najbolje ju opisuju riječi Siniše Glavaševića koje nam je ostavio u nasljeđe:

„Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. (…) Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti“. Nadovezat ću se i na kolegu Ernesta Petryja, kandidata HDZ-a za župana Ličko-senjske županije koji je naglasio: „Ja sam od onih koji puno rade, ne od onih koji puno obećavaju, ali mogu Vam obećati da ću 24 sata dnevno raditi u interesu ove županije, Grada Otočca i svih gradova i općina”. Obojica imamo isti stav – želimo raditi, a ne puno obećavati i prosipati brojke. Želja mi je raditi i davati svoj maksimum na korist našega grada i naše budućnosti. Tu moju želju prepoznali su u HDZ-u Otočac, dali mi vjetar u leđa i na tomu sam im posebno zahvalan. Ako je zajedništvo i zajednički rad za bolju budućnost bez podjela, uvažavajući iskustvo starijih,novi politički trend, drago mi je da sam dio njega.

Po pričanju oportunista Otočac zadnjih godina stagnira. Vaše mišljenje i stav?

-U Otočcu trenutno vlada politika podjela, nedostatak komunikacije i, usudit ću se reći, nedovoljnog zalaganja za osiguranje svjetlije budućnosti za naš grad i građane. Moramo prestati s podjelama i okrenuti se budućnosti. Naš grad ima preduvjete za postati ruralno središte tradicionalno poljoprivredne regije te ujedno zanimljiva i prepoznatljiva kulturna i turistička destinacija koja jamči poticajno okruženje za gospodarstvo, obrazovanje, kvalitetan obiteljski život te rad svih građana na području Grada Otočca i okolice. Da bismo tako nešto postigli, moramo komunicirati i raditi na svim razinama u gradu i u državi.

Koje korjenite promjene planirate realizirati dolaskom na mjesto gradonačelnika Otočca?

-Smanjiti prirez s 9 posto na 5 posto, osigurati besplatan vrtić za sve uzraste, prekinuti dovoz smeća iz pojedinih gradova izvan Ličko- senjske županije, kako bi se zaštitilo zdravlje naših građana. Zatim aktivirati gradski odjel za EU fondove jer grad mora biti servis građanima za pomoć pri praćenju EU fondova te i sam povlačiti sredstva iz istih i na taj način osigurati kvalitetne projekte koji će doprinijeti razvoju našeg grada. Važna stvar za naglasiti je promocija potencijala zone obrta na Špilniku te dovođenje novih investitora kao i stavljanje vojarne u funkciju pokretača gospodarskih aktivnosti. Sve su to projekti kojima će se otvoriti i nova radna mjesta. O broju neću, nadovezat ću se na izjavu kolege Petryja: „ja sam od onih koji puno rade, ne od onih koji puno obećavaju“. S radom dolaze i rezultati, a Otočac već sada ima potencijala u vidu industrijsko-poslovne zone te napuštene vojarne koju je primarno prenamijeniti i staviti u funkciju gospodarskog razvitka grada Otočca, udaljene od Zagreba sat i pol vremena vožnje i u koje možemo dovesti investitore s kojima će doći i nova radna mjesta. Ovo nisu puste priče o potencijalima određene lokacije.

Ovo su proizvodi koje treba predstaviti investitorima i staviti u funkciju što prije. Također, pomoć poljoprivrednicima kroz smanjenje placarine, osnivanje zadruge i LAG-a sa ciljem lakšeg plasmana poljoprivrednih proizvoda prema krajnjim korisnicima. Zadnje, ne manje važno – Otočac mora postati grad turizma. A da bismo dostigli takvu titulu, moramo imati sadržaje. Prva je tu svakako rijeka Gacka koja mora biti generator turizma u Gackoj dolini, a samim time potrebno je voditi više brige o njenom održavanju. Također, izgradit ćemo i malo skijalište ili sanjkalište te na taj način potaknuti i zimski turizam te dodatno urediti infrastrukturu trenutnog malog sportskog aerodroma. Sa svime navedenim, Otočac može imati cjelogodišnji turizam koji će se promovirat kroz bolji marketing i oglašavanja, a Gacka dolina biti brendirana kao turistička i kulturna destinacija. Da bismo to sve postigli, važna karika su i naši ugostitelji. Svjesni smo problema s kojima se suočavaju u ovoj pandemiji i zbog toga ćemo im ukinuti plaćanje terasa za vrijeme trajanja pandemije, a nakon pandemije, onim ugostiteljima koji budu ulagali u svoje terase uloženo ćemo odbijati od plaćanja. Također, tijekom sezone, produljit ćemo radno vrijeme ugostitelja kada to dopuste prilike te ćemo povećati broj aktivnosti u gradskom parku.

Koje korake ćete poduzeti da bi se poboljšala demografska slika Otočca?

-Otvoriti radna mjesta, ali i poticati poduzetništvo i samozapošljavanje, poticati i educirati o korištenju EU fondova, a u tom procesu upravo grad treba biti od najveće pomoći. Boljim turističkim pozicioniranjem prirodno će se otvarati potreba za dodatnim sadržajima, smještajem i općenito ponudom i u tom segmentu leže veliki potencijali za mlade za ulaganja, rad i ostanak u našem gradu. Nastavno na to, važno je spomenuti i besplatan vrtić, stipendije za studente i učenike te davanje novčanih naknada za svako rođeno dijete.

Koji bi, po Vašem mišljenju, bio gospodarski nukleus skore budućnosti Otočca?

-Svakako turizam koji će u sebi inkorporirati poljoprivrednu proizvodnju te kvalitetno razvijena poslovno poduzetnička zona.Na taj način Otočac će biti ruralno središte tradicionalno poljoprivredne regije te ujedno zanimljiva i prepoznatljiva kulturna i turistička destinacija koja će jamčiti poticajno okruženje za gospodarstvo, obrazovanje, kvalitetan obiteljski život te rad svih građana na području Grada Otočca i okolice.

Otočac je nekada bio gospodarsko jezgro Like. Može li to opet postati?

-Svakako, ali s novim gospodarskim i održivim projektima koji će se fokusirati na predivnu rijeku Gacku u našoj Gackoj dolini, na poljoprivrednu proizvodnju i razvijenu poslovno-poduzetničku zonu, zaključio je Edy Sladović, najmlađi kandidat na lokalnim izborima s područja Ličko-senjske županije.”

Podijelite sadržaj
Play Video

Velika pobjeda tigrova iz Otočca!

Prednatjecatelji su u 16. kolu ugostili NK Ogulin i nakon rezultatskog minusa u prvom poluvremenu, u drugom poluvremenu preokrenuli rezultat u svoju korist. Čestitke na

Podijelite sadržaj
Play Video