Ernest Petry – svojim djelima potvrđuje da je najuspješniji župan Ličko-senjske županije

Cijena veličine zove se odgovornost.” Winston Churchill

Povodom obilježavanja Dana Grada Otočca i proslave blagdana nebeskih zaštitnika svetog Fabijana i Sebastijana, danas je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca koja se održala u dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu.

Na sjednici su uz domaćine gradonačelnika Grada Otočca Gorana Bukovca i predsjednika Gradskog vijeća Tina Ostovića nazočili, predsjednik RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda – državni tajnik Darko Nekić, ličko-senjski župan Ernest Petry u pratnji zamjenice Jasne Orešković Brkljačić, te mnogobrojni drugi gosti i uzvanici.

Sjednica je započela odavanjem počasti Domovini intoniranjem hrvatske himne „Lijepa naša domovino“ te odavanjem počasti svima koji su dali život za Hrvatsku državu.

Uvodnim govorom nazočnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Tino Ostović, nakon koga je gradonačelnik Goran Bukovac istakao:

-Govorit ću o Otočanima i Otočankama, Gačanima i  Gačankama, o svima nama koji stvaramo boljitak za generacije koje dolaze i grade ceste i institucije, grade bolji život uz našu Gacku. Ovdje život nikada nije bio lak, ali neka zato naša čast i poštovanje budu naš najveći zalog pa će sve ove zgrade i ceste imati svoj smisao. Kao i očuvanje rijeke Gacke, mnoga ulaganja u školstvo i mlade, sport, kulturu i našu bogatu tradiciju, ustvrdio je gradonačelnik Bukovac.

Ličko-senjski župan Ernest Petry osvrnuo se na intenzivna ulaganja u cilju bolje sutrašnjice ovog dijela Hrvatske.

-Iznimna mi je čast biti danas s vama kako bismo zajedno obilježili Dan našeg Grada Otočca. 

Župan se u govoru osvrnuo na pojedina ulaganja na području Otočca u koja je direktno ili indirektno uključena Ličko-senjska županija, istaknuvši izgradnju igrališta za potrebe Područne škole u Švici za što je osiguran iznos od 140 tisuća eura, pri kraju su radovi na obnovi  školskog igrališta u Sincu u vrijednosti većoj od 60 tisuća eura. Županija je investirala u renoviranje i opremanje stacionara Doma zdravlja Otočac u vrijednosti od 90 tisuća eura, a osigurana su i sredstva za uređenje parkirališta Doma zdravlja u iznosu od 122 tisuća eura. Iznos od 120 tisuća eura osiguran je i za Osnovnu školu „Zrinskih i Frankopana“ u Otočcu kako bi se ostvarili što bolji uvjeti nastave za učenike s teškoćama u razvoju, a treba napomenuti da je 320 tisuća eura osigurano za pomoćnike u nastavi u školi. Također se nastavljaju brojna ulaganja i u druge sfere važne građanima Otočca, od Osnovne škole Otočac, koja je temeljem Ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurala iznos od preko 53 tisuće eura, a sve kako bi se na krovište škole postavili solarni paneli i izgradila elektrana koja je od nedavno puštena u rad, dok je iz Programa gospodarske i društvene revitalizacije Like, Grad Otočac za projekt rekonstrukcije tržnice putem ministarstva Regionalnog razvoja i fondova EU osigurao iznos od 291.000 eura. 

Za izgradnju Skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji, realiziran je projekt u vrijednosti od 835 tisuća eura, na području Otočca u tijeku je realizacija HEP-ovog projekta izgradnje MHE Otočac odnosno izgradnje mini hidroelektrane u vrijednosti od približno 12 milijuna eura, a uskoro slijedi i izgradnja plinskog distribucijskog sustava u cilju plinofikacije grada Otočca.

Petry je nadalje napomenuo da su od strane Županijske uprave za ceste tijekom 2023. godine na području Grada Otočca izvedeni radovi na održavanja cesta u ukupnoj vrijednosti od preko 600.000 eura, kao i da se u 2024. godine na području grada Otočca planiraju realizirati aktivnosti na mreži županijskih i lokalnih cesta u vrijednosti od preko 1 milijun i 200 tisuća eura.

Na kraju župan Petry napomenuo je da će se u nadolazećem razdoblju započeti s izgradnjom autoceste Križišće – Žuta Lokva, na koji način će ovaj dio Hrvatske biti direktno povezan s hrvatskim primorjem, što će u konačnici doprinijeti gospodarskom i turističkom razvoju cijeloga kraja, završivši govor riječima: „Neka nam svima blagdan sv. Fabijana i Sebastijana bude poticaj da zajedničkim snagama kročimo prema boljitku Ličko-senjske županije i dragog nam grada Otočca, neka nam vječno živi naša Gacka dolina, naša domoljubna Starčevićanska Ličko-senjska županija te jedina i voljena domovina Hrvatska!

U ime predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja nazočne je pozdravio državni tajnik Darko Nekić pozvavši sve prisutne da nikada ne zaborave ogromnu žrtvu koju je ovaj dio Hrvatske podnio za slobodu u Domovinskom ratu.

Predsjednik RH Zoran Milanović na početku govora podijelio je radost zbog ukupnog napretka u razvoju ovog dijela Ličko-senjske županije.

-Raduje me što ste sačuvali vaše „ča“, specifičnost kojemu su se čudili i na austro-ugarskom dvoru. Čuvajte i dalje  našu rijeku Gacku koja je simbol tradicije ovoga kraja, neizmjerne ljubavi prema rijeci koja čini jednu od naših najljepših dolina, koja je danas sve važnija u gospodarskom i turističkom smislu. Ta rijeka je predivna i sasvim je jasno da su uz nju ostale živjeti mnoge generacije.

Svečana sjednica završila je dodjelom Javnih priznanja povodom Dana Grada Otočca, koja su dobitnicima  uručili predsjednik Gradskog vijeća Tino Ostović i gradonačelnik Goran Bukovc.

Blagdan Dana Grada Otočca nastavlja se i sutra kada će šibenski biskup Tomislav Rogić predvoditi svetu misu u otočkoj crkvi Presvetog trojstva.

Djela govore više od riječi!

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video