Postavke
kolačića

ETNO BUTIK MARA kao dio najbolje tradicije Jeseni u Lici

Jedan od zaštitnih znakova Jeseni u Lici je ETNO BUTIK MARA iz Zagreba koji već godinama na modnim revijama brojnih Jeseni u Lici predstavlja i etno i moderno, pa modne revije ostavljaju bez daha posjetitelje.

Etno butik Mara i na 24.Jeseni u Lici prirediti će modnu reviju i tako još jednom obogatiti manifestaciju.

Inače, ETNO Butik Mara počeo je raditi 1999. godine nakon što je današnja vlasnica Vesna Milković napustila karijeru pravnice i upustila se u ostvarenje dugogodišnjeg sna: promicanju hrvatske etno baštine i tradicijskih obrta kroz modni dizajn. Rođena Slavonka, inspiraciju za svoj rad pronalazi u bogatoj tradiciji ručnoga rada svoje obitelji koja potječe iz svih krajeva Hrvatske. Iz tog neisrcpnog vrela nacionalne baštine oživljava ornamente i tehniku izrade, a u tome ju uspješno prati i kćer Marija, diplomirana modna dizajnerica koja sa puno ljubavi i optimizma nastavlja ovu obiteljsku tradiciju. Zajedničkim kreativnim i poduzetničkim snagama na poznatoj zagrebačkoj adresi: Ilica 49 (prolaz Matice obrtnika), u Etno butiku Mara od 2004. godine promiču i pomiču granice domaće etno scene vješto balansirajući spojem tradicije i urbane mode.

Otkana iz domaćih pamučnih platna te finih tvorničkih tkanina ponosno nosi motive sa kulturno povijesnih spomenika (glagoljica, pleter, bordura Baščanske ploče), narodnih nošnji (alkarske odore, kaput iz Šestina, ornament sa šibenske kape, zadarska i konavoska košulja, slavonski zlatovez, bušeni bijeli vez i šareni vez) te stiliziranu ornamentiku paške i lepoglavske čipke. Stvaranje svake kolekcije podrazumijeva temeljito istraživanje i suradnju sa muzejskim te akademskim institucijama. U kreativnom spajanju nacionalne regionalne i kulturne vrijednosti uvažavaju se kulturološke i etnografske osobitosti narodnog stvaralaštva pojedine regije te svjetski standardi dizajna.Zbog inspirativne primjene etno baštine, butik Mara dobitnik je brojnih nagrada za originalnost i autentičnost poput posebnog priznanja za inovaciju – ”ARCA 2006” te statusa ”Tradicijski obrt” (HOK).

Zbog svoje autohtonosti i posebne vrijednosti, potpis Etno butika Mara prepoznatljiv je i izvan granica Hrvatske. Dizajnerice Vesna i Marija zaslužne su i ponosne, što su njihove klijentice već punih 15 godina ambasadorice hrvatskog odjevnog suvenira u svijetu. Očuvanje ljepote predivnih motiva naše prošlosti vještim implementiranjem u moderan dizajn nit je vodilja koju su stavile pred sebe i svoje suradnike. Upornim radom i kontinuiranim napretkom te sudjelovanjem na svjetskim međunarodnim konferencijama, izložbama i modnim revijama ‘Mara’ je uz obrazovani tim, stalnu inovativnost i iskustvo odlučna u ispunjenju svoje životne i poslovne misije.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video