Franjo na poštanskoj marki, i u našim poštama

HRVATSKA pošta najavila je da će sutra – 12. svibnja pustiti u optjecaj novu “prigodnu poštansku marku” izdanu u povodu 100. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Motivi su portret predsjednika i hrvatska zastava, a autorica je Alenka Lalić, zagrebačka dizajnerica koja je osmislila rješenje na temelju likovnog predloška Sanje Rešček Ramljak, akademske slikarice i dizajnerice iz Zagreba.

Nominalna vrijednost marke iskazana je slovnom oznakom A, što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 grama u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu.

Prigodna marka “100. obljetnica rođenja prvog predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana” tiskana je u formi prigodnoga poštanskog bloka s jednom markom u nakladi od 30.000 blokova te u hrvatskom arku, koji se sastoji od 25 maraka i pet privjesaka, u nakladi od 125.000 primjeraka, priopćila je Hrvatska pošta.

Tekst u povodu izlaska nove marke napisao je voditelj Odjela za suvremenu povijest Hrvatskog instituta za povijest Davor Marijan ističući, uz ostalo, da se Tuđman u raspletu jugoslavenske krize zalagao za konfederalnu Jugoslaviju, a potom neovisnu Hrvatsku.

“Umješnim vođenjem rata, usprkos nepovoljnim gospodarskim prilikama i nesklonome međunarodnom okruženju, dao je ključan doprinos stvaranju Republike Hrvatske kao samostalne države”, navodi se u tekstu.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video