Gacko pučko otvoreno učilište Otočac

Od 17 programa prijavljenih na „Javni poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2024. godinu“ koji je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske raspisalo krajem prošle godine do sada je Gackomu pučkom otvorenom učilištu Otočac odobreno 11 programa, 2 su odbijena, a za preostala 4 programa rezultati će biti objavljeni u nadolazećem periodu.

◾ Najviše programa odobreno je u kategoriji „kulturno-umjetnički amaterizam“, a radi se uglavnom o manifestacijama i edukativnim programima koje organizira Gacko pučko otvoreno učilište Otočac, u suradnji sa stručnjacima iz područja kulturne baštine i edukacije. Tijekom 2024. godine bit će sukladno odobrenim programima održane tri smotre – opsegom najveća „24. Smotra folklora“ u lipnju (odobren iznos od 10.000,00 €), „6. Smotra malih vokalnih sastava“ u svibnju (1.300,00 €) i „4. Smotra dječjeg izvornog folklora“ koja će biti održana u travnju (1.500,00 €). Ministarstvo je potporu dalo i edukativnim programima – trodnevnom seminaru tradicijskog plesa i pjevanja dinarske zone koji će biti održan u ožujku (odobren iznos od 2.800 €) i petodnevnoj radionici sviranja dangubice koja će biti održana u kolovozu (1.200,00 €). Odobren je i program nabave i reparacije žičanih instrumenata u iznosu od 1.000,00 €.

◾ Tri programa odobrena su i u kategoriji „programi muzejske djelatnosti“. Najdugovječniji izložbeni program fokusiran na lokalne umjetnike, ciklus izložbi „Likovni umjetnici u Muzeju“ u sklopu kojeg će ove godine biti održane 2 skupne i 2 samostalne izložbe, bit će sufinanciran iznosom od 2.300,00 €, za preventivnu zaštitu muzejske građe i dokumentacije odobren je iznos od 1.600,00 €, a tijekom čitave 2024. godine Muzej Gacke u suradnji s gostujućim edukatorima provodit će i novi pedagoški program – „Muzejski boravak“ – namijenjen predškolcima, osnovnoškolcima i srednjoškolcima, sufinanciran iznosom od 1.000,00 €. Jedan program odobren je u kategoriji „programi vizualne umjetnosti“, a radi se od 18. likovnoj koloniji LIKOM GACKE (1.000,00 €) koja će ove godine biti održana početkom srpnja.

◾ Učilište u 2024. godini nastavlja i s pripremnim radovima u izdavačkoj djelatnosti u kojoj će u suradnji s lokalnom zajednicom, istraživačima i profesionalnim fotografima biti realizirane aktivnosti vezane za monografiju „Nematerijalna baština Gacke“ (odobren iznos od 2.500,00 €) koja će biti tiskana 2025. godine i predstavljena povodom „25. Smotre folklora“ u Otočcu.

➡ Ukupni do sada odobreni iznos kojim Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, uz Grad Otočac kao osnivača ustanove, sufinancira pojedine programe Učilišta koji će biti realizirani tijekom 2024. godine je 26.200,00 €. Popis svih odobrenih i odbijenih programa objavljen je na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija, a raspored aktivnosti i događanja Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac moguće je pratiti putem mrežne stranice i društvenih mreža Učilišta.

Izvor: GPOU

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

OTOČKE BADMINTAŠICE ŽUPANIJSKE PRVAKINJE

U petak se naša školska sportska dvorana pokazala sretnim terenom za naše badmintašice, Alani Draženović, Mariju Orešković, Magdalenu Šepac i Melani Pielić, koje su izborile nastup na državnoj

Podijelite sadržaj
Play Video