GLORIA: BAJKOVITI SVIJET PODZEMLJA: PEĆINSKI PARK U LICI JEDINI JE TAKAV U EUROPI, A ČAROBNOJ PONUDI RIJETKI BI ODOLJELI!

UPOZNAJTE GRABOVAČU

Kraj rujna zbog ugodne klime idealno je vrijeme za posjet Lici i njenim prirodnim bogatstvima. Jedna od privlačnih destinacija je Pećinski park Grabovača kod Perušića, jedini te vrste u Europi. Otvoren je još 2006. pokraj impozantne spilje Samograd, dugačke 345 metara, a sastoji se od Eko dječjeg igrališta, Panovog labirinta s učionicom na otvorenom i Malog jezera.

Javna ustanova Pećinski park Grabovača upravlja s ukupno tri špilje, koje su ujedno i geomorfološki spomenici prirode – špilja Samograd, Media i Amidžina špilja. U neposrednoj blizini nalaze se i druge špilje, Velika KozaricaMala KozaricaTabakuša i jama Slipica pa je taj dio Hrvatske sjajna lokacija za ljubitelje speleologije.

image

U blizini Samograda je i šest kilometara poučnih staza kroz netaknutu prirodu, botanički vrt te šumske orgulje, postavljene na vrhu vidikovca Ploče, visokog deset metara, s kojeg se vidi cijelo područje parka. U toranj vidikovca ugrađeno je šest cijevi kojima zvuk i snagu daje vjetar, a kako na tom području često puše bura, neprestano se stvara zvuk sličan crkvenim orguljama.

image

Pozornost od lipnja ove godine plijeni i nešto novo – Hobitska kućica smještena u ponikvi s Biljnim vrtom (u kojem se nalazi i senzorički park sa spravama za djecu s posebnim potrebama). U kućici se kriju predmeti koji su potrebni za hobitsku svakodnevicu, poput karte Međuzemlja, peći, čajnika i domaćih čajeva od bilja koje raste u tom kraju te radnog stola.

image

image

Ondje su i slike likova iz trilogije “Gospodar prstenova” koje dodatno uljepšavaju prostor. U mirisnom vrtu raste bilje koje se često može vidjeti oko ličkih kuća te po šumama i livadama. Za djecu do pet godina ulaz je besplatan, za grupe do deset djece od pet do 18 godina je 35 kuna, za više od deset 28 kn, a za odrasle je cijena, ovisno o tome jesu li sami ili u grupi, od 45 do 50 kn.

GLORIA

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Popularni Vigor u petak u Karlobagu

Povodom 30.godina općine Karlobag 03.prosinca koncert će u Karlobagu održati jedan od najpopularnijih glazbenih sastava grupa Vigor. Općina Karlobag tako sve želi počastiti koncertom. Podijelite

Podijelite sadržaj

Doboš torta

Doboš torta, poznatija kao dobošica, tradicionalno se pravi za velike svečanosti i blagdane. Recept je star više od 150 godina, a priprema se od ranih

Podijelite sadržaj
Play Video