GLORIA: BAJKOVITI SVIJET PODZEMLJA: PEĆINSKI PARK U LICI JEDINI JE TAKAV U EUROPI, A ČAROBNOJ PONUDI RIJETKI BI ODOLJELI!

UPOZNAJTE GRABOVAČU

Kraj rujna zbog ugodne klime idealno je vrijeme za posjet Lici i njenim prirodnim bogatstvima. Jedna od privlačnih destinacija je Pećinski park Grabovača kod Perušića, jedini te vrste u Europi. Otvoren je još 2006. pokraj impozantne spilje Samograd, dugačke 345 metara, a sastoji se od Eko dječjeg igrališta, Panovog labirinta s učionicom na otvorenom i Malog jezera.

Javna ustanova Pećinski park Grabovača upravlja s ukupno tri špilje, koje su ujedno i geomorfološki spomenici prirode – špilja Samograd, Media i Amidžina špilja. U neposrednoj blizini nalaze se i druge špilje, Velika KozaricaMala KozaricaTabakuša i jama Slipica pa je taj dio Hrvatske sjajna lokacija za ljubitelje speleologije.

image

U blizini Samograda je i šest kilometara poučnih staza kroz netaknutu prirodu, botanički vrt te šumske orgulje, postavljene na vrhu vidikovca Ploče, visokog deset metara, s kojeg se vidi cijelo područje parka. U toranj vidikovca ugrađeno je šest cijevi kojima zvuk i snagu daje vjetar, a kako na tom području često puše bura, neprestano se stvara zvuk sličan crkvenim orguljama.

image

Pozornost od lipnja ove godine plijeni i nešto novo – Hobitska kućica smještena u ponikvi s Biljnim vrtom (u kojem se nalazi i senzorički park sa spravama za djecu s posebnim potrebama). U kućici se kriju predmeti koji su potrebni za hobitsku svakodnevicu, poput karte Međuzemlja, peći, čajnika i domaćih čajeva od bilja koje raste u tom kraju te radnog stola.

image

image

Ondje su i slike likova iz trilogije “Gospodar prstenova” koje dodatno uljepšavaju prostor. U mirisnom vrtu raste bilje koje se često može vidjeti oko ličkih kuća te po šumama i livadama. Za djecu do pet godina ulaz je besplatan, za grupe do deset djece od pet do 18 godina je 35 kuna, za više od deset 28 kn, a za odrasle je cijena, ovisno o tome jesu li sami ili u grupi, od 45 do 50 kn.

GLORIA

Podijelite sadržaj