Postavke
kolačića

Godišnjica smrti Miroslava Petrya

Na današnji dan 30. svibnja, prije četiri godine napustio nas je Miroslav Petry. Rođen je 1946. godine u Gospiću, u gradu za koji će ostati vezan do zadnjega trenutka svoga života.

Živio je u vremenima kada je bila potrebna srčanost, ljubav prema Domovini, neizmjerna upornost i hrabrost u nastojanjima da se konačno rodi slobodna Hrvatska. U vrijeme komunističke Jugoslavije bio je proglašen hrvatskim nacionalistom radi čega je bio proganjan i politički zatvaran, a jedini krimen koji su mu komunističke vlasti mogle pronaći i iskoristiti protiv njega bila je ljubav prema Hrvatskoj domovini.

Miro, kako su ga prijatelji zvali tu nametnutu stigmu nosio je s ponosom jer se ljubavi prema Domovini nije odricao niti u najtežim trenucima života.

Miroslav Petry, kao kontakt osoba od povjerenja predsjednika Tuđmana za osnivanje HDZ-ovih ogranaka, ujedno je bio i jedan od utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice u Lici i Zajednici općina Gospić te prvi predsjednik HDZ-a Gospića.

Na prvim višestranačkim izborima, koji su se održali 1990. godine, kao kandidat HDZ-a izabran je za saborskog zastupnika, koju dužnost je obnašao u dva mandata, od 1990. do 2000. godine, u kojemu se zdušno zalagao za svoju Liku i Gospić. Dragovoljac je domovinskog rata, jedan od organizatora ustroja prvih dragovoljačkih straža – prethodnica ZNG-a na području Gospića, kada su se organizirale cjelodnevne straže te osoba koja je pomagala pri nabavci naoružanja za obranu Hrvatske.

Kraj života dočekao je na dužnosti predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Ličko-senjske županije.
Sudbina je htjela da nas Miro napusti 2020. godine, upravo na 30. godišnjicu Dana državnosti – 30. svibnja, na dan kada je 1990. godine, dao prisegu hrvatskoj državi u Hrvatskom saboru. Te prisege Miro se držao do zadnjega dana života jer život nikada nije „gledao iz publike“.

Bio je skroman, možda i preskroman, iako je uz sve navedeno bio i osobni prijatelj predsjednika Tuđmana te sudjelovao u donošenju svih bitnih odluka za Hrvatsku državu, od Hrvatskog Ustava – 22. prosinca 1990., Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske – 25. lipnja 1991., Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske – 25. lipnja 1991. te Odluke o raskidu državno-pravnih sveza Republike Hrvatske s dotadašnjom SFRJ – 8. listopada 1991.

Do kraja života bio je i ostao čovjek iz naroda i za narod, imao je istančan osjećaj za pravdu, uvijek dostupan i jednostavan, na pomoći svima, ne dijeleći ljude po bilo kojoj osnovi.

Krila ovoga ličkog sokola ni kad ga više nema ostala su široko razvijena, jer njegove vrline su smjernice kako se voli i baštini državotvorna ideja i luč hrvatskog domoljublja.

Petryju su za života dodijeljena brojna priznanja, a ujedno je od predsjednika Tuđmana odlikovan Redom Ante Starčević – za doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje, uspostavom i izgradnjom suverene hrvatske države, Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski – za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota, Redom hrvatskog pletera – za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, Spomenicom domovinskog rata. Također, Hrvatski sabor dodijelio mu je Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos u stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video