GOSPIĆ: Balinovac je stratište

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i temeljem prikupljenih vlastitih saznanja, započela je s terenskim istraživanjem i ekshumacijom posmrtnih ostataka u Gospiću, na mjestu tadašnjeg stratišta, između Groblja sv. Marije Magdalene i stadiona Balinovac.

Uvod je to u mračnu i zastrašujuću sliku bivanja i djelovanja u Gospiću u poslijeratnom razdoblju.
Povijest i autentičnost danas živućih svjedoka najbolji su dokazi užasa koje je nažalost i hrvatski narod doživio i proživio u Domovinskom ratu.

Aktualna iskapanja i eshumacije potvrđuju i danas pomračenost ljudskoga uma koji prelazi granice humanosti i pokazuje blasfemičnost čina nad nevinim pukom.

U dvodnevnom jugopartizanskom pokolju davne 1945., gradom su odjekivali zvuci povampirenih ljudi koji su iz sveg raspoloživog oružja, ubijali sve pred sobom.
Na današnjoj lokaciji Groblja sv. Marije Magdalene jest stratište i grobište u kojima leži pobijena, žicom vezana gospićka mladež, učenici sa svojim učiteljima kao i brojni poznati Gospićani – hrvatski domoljubi.

Oni su nevine žrtve koje su tadašnji zločinci s petokrakom na čelu, u ime nekog tzv. oslobodilačkog antifašizma, javno i potajno vješali, klali i strijeljali po unaprijed osmišljenom planu.

Žalosti me uopće nagađati koliko je još neistraženih stratišta, koliko je još žrtava u okolici Gospića, po cijeloj Ličko-senjskoj županiji i domovini Hrvatskoj.

Zahvaljujem Vladi RH i Ministarstvu hrvatskih branitelja što su započeli s eshumacijom posmrtnih ostataka kako bi sve žrtve, nakon proteka dužeg od 76 godina, napokon imale dostojanstven ispraćaj, vječni mir i počivalište.
Naše mlade učit ćemo o hrvatskoj povijesti, pri tome njegujući načelo domoljublja i zavičajnosti, da budu svjesni tragedije hrvatskoga naroda i povampirene komunističke prošlosti koja je bila pokretač ovoga i sličnih genocidnih pokolja.

Zato moramo cijeniti sigurnost današnje Hrvatske države, poštovati sve koji su sudjelovali u njenom stvaranju i obrani, kao i sve koji pridonose jačanju i izgradnji naše Domovine!

“Navik on živi, ki zgine pošteno!“

Župan Ličko-senjske županije
Ernest Petry, mag. iur.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Radi li se radi u Švici

Trgovina u Švici dobila je novi krov. Lijepo vrijeme poslužilo je radnike i krov je kompletno uređen. Riješen je problem curenja vode i očuvana unutrašnjost

Podijelite sadržaj
Play Video