Postavke
kolačića

Gospić i Otočac za Vukovar i Škabrnju

Dana 17. studenog 2023. godine velik broj Gospićana, ali i Otočana s Udrugom ratnih veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“ zaputili su se na put prema Vukovaru. Posjetili smo vukovarsku bolnicu. Bolnica je 1991. godine svakodnevno napada i razarana. Cilj srpskih agresora bilo je uništiti sve što je hrvatsko. Kasnije smo se prošetali centrom grada Vukovara, posjetili smo Spomen-križ na ušću Vuke u Dunav. Autor Spomen – križa je hrvatski kipar Šime Vidulin. Križ je postavljen 1998. godine. Posjetili smo most preko rijeke Vuke koji nosi ime “JEAN MICHEL NICOLIER“ riječ je dragovoljcu iz Francuske koji je poginuo u Vukovaru. Posjetili smo Vukovarski vodotoranj simbol obrane i otpora Grada Vukovara. Vodotoranj je simbol hrvatskog zajedništva. U Koloni sjećanja zaputili smo se na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata. Nastalo je 1998. godine otkrićem najveće masovne grobnice u Hrvatskoj nakon Drugoj svjetskog rata. Posjetili smo Ovčaru, pomolili se i zapalili svijeće. Na kraju smo posjetili Spomen-dom Ovčaru koja je otvorena 2006. godine u jednom od hangara na Ovčari u kojem je počinjen ratni zločin kojeg su počinili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Bila je to najmasovnija Kolona sjećanja, a Vukovar je posjetilo oko 150.000 ljudi, najviše do sada. S ponosom možemo reći, da je u Koloni sjećanja bilo puno mladih ljudi. Vukovar je posjetio i ličko-senjski župan Ernest Petry.

Zahvaljujemo se predsjedniku Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade “Vukovi” umirovljenom bojniku, Antoniu Šebalju na odlično organiziranom putu.

Podijelite sadržaj
Play Video

Kiša dobro došla !

Nakon paklenih vrućina u Liku je došla kiša i donijela osvježenje. Dok je zaustavila spremanje sijena i trave na ličkim poljima kiša je u pravo

Podijelite sadržaj
Play Video