Postavke
kolačića

GOSPIĆ Izložba povodom 150 rođendana Stjepana Radića

U prostorijama Državnog arhiva u Gospiću otvorena je izložba Državnog arhiva u Zadru Stjepan Radić (1871 – 1928.) prigodom stopedesete obljetnice rođenja. Autori izložbe su Ivana Burić, Tomislav Vrsaljko i Marjan Maroja.

Nakon otvorenja u Zadru povodom obilježavanja 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića i proslave Dana Državnog arhiva u Zadru, izložba je postavljena u Martinskoj Vesi u suorganizaciji s Kulturnim centrom braće Radić i Matice hrvatske Sisak čime je dobila status „putujuće – gostujuće” izložbe.

S obzirom na veličinu Radićeva životnog puta i njegova značaja za hrvatski narod i njegova prava, izložbu je ugostio i gospićki arhiv.

Postavljena je na 16 rolo panela s otprilike 250 fotografija, dokumenata i novinskih članaka o životu i radu Stjepana Radića. Stjepan Radić bio je jedan od povijesnih velikana Hrvatske koji je imao iznimnu potporu naroda, ponajprije seljaka jer se zalagao za demokraciju i jednakost među svim ljudima i borio se za prava malog čovjeka u Hrvatskoj.

Izložbu su predstavili ravnatelji gospićkog i zadarskog arhiva, dr.sc. Ivica Mataija i doc.dr.sc. Ante Gverić, te jedan od autora same izložbe, arhivski savjetnik Marijan Maroja, prof., a među uzvanicima je bio i gospićki gradonačelnik Karlo Starčević.

Izložbu je otvorio župan Ličko-senjske županije Ernest Petry koji se ujedno obratio nazočnima istaknuvši povjesni značaj Stjepana Radića, Ante Starčevića te prvog hrvatskog predsjednika Dr. Franje Tuđmana pod čijim vodstvom su se ostvarile povijesne težnje hrvatskog naroda za samostalnom i neovisnom hrvatskom državom.

Izložba se može posjetiti tijekom prosinca 2021. godine svakog radnog dana uz prethodnu najavu Arhivu u Gospiću.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video