Postavke
kolačića

Gospić se oprostio od 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

U Gospiću je danas u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Ličko-senjske županije, Grada Gospića i Gospićko-senjske biskupije, održan posljednji ispraćaj i pokop 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, čiji su posmrtni ostaci pronađeni na lokaciji ispred groblja sv. Marije Magdalene. Ovaj emotivni događaj okupio je brojne članove obitelji žrtava, predstavnike državne i lokalne vlasti i mještane, svjedočeći o dubokom poštovanju i pijetetu prema nevinim žrtvama.

Misu zadušnicu i obred ukopa predvodio je mons. Richard Pavlić, dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije. Uz obitelji žrtava, ceremoniji su nazočili visoki državni dužnosnici, među kojima potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborski zastupnik Mario Kapulica kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Anita Pocrnić-Radošević, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, donedavni gradonačelnik i povjerenik za Grad Gospić te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata i brojni mještani.

U svojem govoru, ministar Medved istaknuo je važnost dostojanstvenog pokopa za svaku nevinu žrtvu, naglašavajući kako ovaj čin odaje počast žrtvama komunističkog režima i pruža utjehu njihovim obiteljima. Ministar je podsjetio na stradanja žrtava, koje su mučene i ubijene zbog svoje nacionalne i vjerske pripadnosti, te na desetljeća prikrivanja istine o njihovim sudbinama. Također, ministar Medved izrazio je odlučnost u nastavku traganja za nestalima, ističući dosadašnje uspjehe u identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata, poslijeratnog razdoblja te Domovinskog rata. Naglasio je kako je u proteklom razdoblju ekshumirano preko dvije tisuće žrtava, ali kako mnoge obitelji još uvijek tragaju za svojim nestalim najmilijima.

Posebnu zahvalu ministar Medved je izrazio Ivi Vukiću i Društvu političkih zatvorenika iz Gospića, na iznimno velikoj pomoći i prikupljenoj arhivskoj gradi kako bi žrtve bile pronađene i dostojanstveno sahranjena.

Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, u svome govoru, istaknuo je važnost suočavanja s prošlošću i njeno vrednovanje kroz vladavinu prava i demokratske vrijednosti

„Zahvaljujem se i izražavam poštovanje hrvatskom svećenstvu okupljenom ispred Gospićko-senjske biskupije i Župe Gospić. Zahvaljujem se mons. Pavliću i svim nazočnim pripadnicima svećenstva što danas sudjelujemo u posljednjem ispraćaju i pokopu ekshumiranih žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, pronađenih ispod ceste u neposrednoj blizini groblja i dviju škola te dječjih igrališta, u strogom centru Gospića. Ovim putem posebnu zahvalnost iskazujem Ministarstvu hrvatskih branitelja i ministru Tomi Medvedu, koji su nizom provedenih terenskih istraživanja kao i trajnim zbrinjavanjem i izgradnjom grobnice, u suradnji s donedavnim gradonačelnikom Starčevićem, Ličko-senjskom županijom i Gradom Gospićem, na čijem je području pronađeno posmrtno ostaci, doveli do današnjeg čina. Istraživanja su provedena sustavno, profesionalno i odgovorno, s jasnim ciljem da žrtve imaju dostojno počivalište. Kao župan, upućujem iskrene izraze sućuti i poštovanja za sve 253 žrtve, koje od današnjeg dana nalaze svoj mir i spokoj, kazao je Petry.

Na ceremoniji je posebno emotivno bilo čitanje pisma Nade Rogić, unuke jedne od žrtava, koja je zahvalila svima koji su omogućili da obitelji napokon mogu zapaliti svijeću za svoje najmilije. Pokop žrtava na groblju sv. Marije Magdalene simbolizira zatvaranje jedne bolne stranice povijesti grada Gospića i cijele Ličko-senjske županije, a istodobno otvara put prema zajedničkom sjećanju, poštovanju i učenju iz prošlosti. Antropološka obrada pokazala je da su žrtve pretrpjele nasilne smrti, a njihov pokop u zajedničkoj grobnici predstavlja korak ka miru i pomirenju.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video