Hrvatska delegacija na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu 

U Strasbourgu održava se plenarno zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe na kojemu sudjeluju članovi hrvatske delegacije: Ernest Petry, župan Ličko-senjske županije, Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije i Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Mathieu Mori (Francuska) izabran je za glavnog tajnika Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe na petogodišnji mandat.

Obraćajući se članovima Kongresa, g. Mori je istaknuo trenutni kontekst bez presedana u Europi, obilježen agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu. “Pojava novog imperijalizma u Europi predstavlja egzistencijalnu prijetnju Ukrajini i svakoj od naših demokracija”, rekao je, obećavajući nastavak dijaloga za mirnu Europu.

Novi glavni tajnik također je podsjetio na raznolikost lokalnih i regionalnih pitanja s kojima se suočavaju europska društva, a koja su sva područja djelovanja Kongresa. “Mnoge zemlje imaju velika očekivanja od Kongresa, a trebat ćemo još učinkovitiju administraciju kako bismo odgovorili na povijesne izazove koji su pred nama”, zaključio je.

Mandat novog glavnog tajnika Kongresa stupa na snagu u siječnju 2023. godine.

U nastavku sjednice Kongresu su se obratili gradonačelnik Kijeva Vitali Klitschko i Oleksiy Chernyshov, ukrajinski ministar za razvoj zajednica i teritorija, koji su pozvali članice Vijeća Europe da pruže podršku Ukrajini u obrani od Ruske Federacije. Istaknuli su da su dosadašnja humanitarna, vojna i logistička podrška održale ukrajinski narod u borbi za svoju suverenost i slobodu.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe jednoglasno naglašava da su demokracija, višerazinsko upravljanje i ljudska prava jači od rata, da čvrsto stoji uz Ukrajinu i njezin narod te poziva sve lokalne i regionalne zajednice u Europi i šire da ostanu ujedinjene i odlučne u svojoj solidarnosti i podršci ukrajinskom narodu.

Podijelite sadržaj
Play Video

Danas je pravoslavni Uskrs – Vaskrs

Pravoslavni vjernici danas slave Uskrs – Vaskrs, najveći hrišćanski blagdan kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere.Proslavi Vaskrsa,

Podijelite sadržaj
Play Video