Hrvatske šume : Mostić u Trnovcu je preplaćen

Smatramo nekorektnim te smo primorani reagirati na izjavu gradonačelnika Starčevića kojom je poduzeće Hrvatske šume d.o.o. prikazano kao jedini i isključivi krivac za oštećenje mostića u Trnovcu, a što ste prenijeli na svom portalu.

Naime, predmetni mostić se nalazi na javnoj prometnici koja vodi u selo Trnovac, a kojom se sve ove godine koriste i druge pravne i fizičke osobe u svrhu osobnog i teretnog prometa. Ne bježimo od odgovornosti, ali ovim putem želimo ukazati na činjenice koje je gradonačelnik u svom priopćenju svjesno ili nesvjesno izostavio.

1.           Poduzeće HŠ d.o.o. je od samog početka uključeno u aktivnosti oko sanacije predmetnog mostića i omogućavanju neometanog prometovanja u smjeru sela Trnovac i Jadovno. Osim toga sudjelujemo i u brojnim drugim radovima i akcijama koje su predmet zajedničkog interesa HŠ d.o.o. i lokalnih samouprava, a tako i grada Gospića. Hrvatske šume. d.o.o. su važan gospodarski čimbenik na ovim prostorima, koji kroz različita izdvajanja, zapošljavanja i osiguranja sirovine za lokalnu drvnu industriju značajno pridonose boljem ekonomskom stanju, napretku te opstanku i ostanku žitelja, posebice na ovakvim ruralnim područjima.  

2.           HŠ d.o.o. svake godine, kroz izdvajanja za šumski doprinos, uplaćuju jedinicama lokalne samouprave sredstva koja su namjenski predviđena upravo za održavanje komunalne infrastrukture. UŠP Gospić je u 2021.god. uplatila ukupno 7.134.624 kn, a od toga je 444.885 kn uplaćeno upravo gradu Gospiću. Obzirom da trošak radova koje sada grad izvodi na sanaciji mostića iznosi cca 65.000 kn, vidljivo je da smo taj i takve mostiće kroz sve ove godine višestruko preplatili i financirali

3.           Bez obzira na to, Uprava šuma Podružnica Gospić, šumarija Gospić je u dogovoru sa gradom Gospićem u proljeće 2021.god. izgradila zaobilazni put oko predmetnog mostića i time osigurala mogućnost prometovanja tom dionicom ceste. Bitno je istaknuti da bez toga, već gotovo godinu dana ne bi bilo uopće moguće doći do navedenih sela. Sukladno dogovoru grad Gospić je još tada trebao pokrenuti radove na sanaciji mostića, ali nažalost do toga je došlo tek sada. Zbog toga smo u nekoliko navrata bili primorani popravljati nastala oštećenja na zaobilaznom putu čime je prouzročen dodatni, nepotrebni trošak za HŠ d.o.o..   

4.           Građevinska operativa Uprave šuma Podružnice Gospić je izvršila i radove na uklanjanju starog oštećenog mostića što gradonačelnik također nije spomenuo.

Na kraju želimo poručiti da smo uvijek i sa svima spremni za suradnju u cilju zadovoljavanja općeg interesa, ali ta suradnja se mora temeljiti na kvalitetnim dogovorima, opravdanim potrebama i konkretnim ciljevima, a ne na ničim izazvanim prozivkama i očigledno neophodnom populizmu.

Kako javnost ne bi bila zakinuta za točne i istinite informacije, a sve u skladu s čl. 40 Zakona o medijima, molimo da prenesete naše reagiranje, ističu u Upravi hrvatskih šuma u Zagrebu.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Popularni Vigor u petak u Karlobagu

Povodom 30.godina općine Karlobag 03.prosinca koncert će u Karlobagu održati jedan od najpopularnijih glazbenih sastava grupa Vigor. Općina Karlobag tako sve želi počastiti koncertom. Podijelite

Podijelite sadržaj

Doboš torta

Doboš torta, poznatija kao dobošica, tradicionalno se pravi za velike svečanosti i blagdane. Recept je star više od 150 godina, a priprema se od ranih

Podijelite sadržaj
Play Video