Hrvatski Michelangelo: na današnji dan umro je najslavniji hrvatski kipar Ivan Meštrović

Ivan Meštrović rođen je 1883. godine u Vrpolju kod Slavonoskog Broda. U periodu između dva svjetska rata Meštrović se još više okreće klasičnom oblikovanju, izrađuje veliki broj reljefa, aktova i portreta kao i javnih spomenika: Grguru Ninskom, J.J. Strossmayeru, već spomenutim Indijancima itd. Objavljuje traktat “Moji razgovori sa Michelangelom” (1926.) te sjećanje “Nekoliko uspomena na Rodina” (1937.).

Bio je najistaknutiji kipar hrvatske moderne skulpture i svojedobno vodeća ličnost umjetničkoga života u Zagrebu. Školovao se u klesarskoj radionici Pavla Bilinića u Splitu i na Akademiji u Beču, gdje se formirao pod utjecajem secesije.

Ivan Meštrović, umro je 16. siječnja 1962. godine u South Bendu u američkoj saveznoj državi Indiani u 79. godini života. Prema njegovoj posljednjoj želji tijelo mu je prebačeno u rodnu zemlju, gdje je trebalo biti izloženo dva dana u crkvi Sv. Marka u Zagrebu te potom dva dana u crkvi Sv. Križa u Splitu.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

OKO KAMERE Liječnička kavica !

U Rijeci je danas otvorena nova bolnica za majku i dijete, dom s 224 kreveta bit će na ponos svih Riječana. Svečano otvaranje okupilo je

Podijelite sadržaj

Dan crvenih haljina u Crikvenici

Prvog petka u veljači se obilježava Dan crvenih haljina, javnozdravstvena kampanja koja je pokrenuta kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Prva

Podijelite sadržaj
Play Video