Postavke
kolačića

Institut Ivo Pilar u Gospiću priprema monografiju “Velebitski ustanak 1932-otpor hrvatskog naroda prema jednoj diktaturi “

Od siječnja ove godine u provedbi je dvogodišnji projekt Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Područnog centra Gospić pod nazivom “Velebitski ustanak 1932. – otpor hrvatskog naroda prema jednoj diktaturi”. Naručitelj projekta je Kulturno Informativni Centar Gospić, a financijski ga podržava Grad Gospić.  Voditelj spomenutog projekta dr. sc. Ivan Brlić, povjesničar u Područnom centru Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Gospić, ističe kako je projekt zamišljen na način da se u dvije godine pripremi monografija koja  bi uključivala sve sastavnice tog značajnog događaja za našu povijest, počev od uzroka, protagonista pa do posljedica.

  • To je jedna priča o kojoj se nešto pisalo, ali ovaj put dodana vrijednost projektu jest ta, što su uključeni znanstvenici odnosno suradnici iz vodećih ustanova, povjesničari koji se inače bave temama iz novije hrvatske povijesti. – dodaje Brlić.

  • Ja kao voditelj i kolege iz Hrvatskog instituta za povijest, te Sveučilišta u Zadru – Odsjeka za povijest smo se sastali i donesene su konkretne teme tako da je stvoren okvir. Nažalost, imamo poteškoće vezane uz ove trenutne pandemijske uvjete odnosno nemogućnost odlaska u ustanove kao što su knjižnice i arhivi s obzirom da je temelj projektu to da se donesu nova saznanja o ovom događaju. Naši suradnici planiraju otići u arhive u Zagreb i Beograd gdje su zapravo arhivski materijali, koji se odnose na ovu temu. Nadamo se da ćemo u dvije godine ostvariti ono što smo na neki način zaplanirali.

Dvogodišnjim projektom “Velebitski ustanak 1932. – otpor hrvatskog naroda prema jednoj diktaturi” dati će se svakako bitan transfer znanstvenoistraživačkih spoznaja na lokalnoj razini kao dijela istraživačkog prioriteta kulture kao i  identiteti. Projekt je u skladu sa istraživačkim temama Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, a posebnu vrijednost njegova će provedba donijeti Područnom centru u Gospiću čiji se zaposlenici već dugi niz godina bave brojnim temama važnim za lokalnu zajednicu. Primjer je ovo odlične suradnje Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Grada Gospića i Kulturno Informativnog Centra Gospić.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video