Postavke
kolačića

Isplate jesenskog dijela poljoprivrednih poticaja kreće 15.studenog

 Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započet će 15. studenog sa isplatama jesenskog dijela poljoprivrednih poticaja.  

Poljoprivrednicima koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za 2023. godinu, slijedi isplata u iznosu od 134 milijuna eura za intervencije:

  • 21.01. Osnovna potpora dohotku za održivost
  • 26.01. Dodatna preraspodijeljena potpora dohotku za održivost
  • 30.01. Dodatna potpora dohotku za mlade poljoprivrednike.

Dodatnih 40 milijuna eura za ove tri intervencije bit će isplaćeno u prosincu 2023. godine, navodi Ministarstvo poljoprivrede. 

Dio isplata i u prvoj polovici 2024. 

Također, potpore za intervenciju 31.01. Intenzivirana raznolikost usjeva, u iznosu od 30 milijuna eura te 71.01. Plaćanja za područja s prirodnim i ostalim ograničenjima u iznosu od 32 milijuna eura, uplatit će u prosincu.

“Do kraja godine ukupno će se poljoprivrednicima isplatiti 236 milijuna eura potpore, a ostatak potpora planiran je u prvoj polovici 2024. godine“, navode. 

Kako napominju, navedene intervencije imaju najviše iznose pojedinačnih omotnica te obuhvaćaju najveći broj poljoprivrednika što čini isplatu potpora za 2023. godinu najvećom i najobuhvatnijom do sada.

Kažu i da Agencija za plaćanja obavlja temeljite kontrole i provjere uvjeta prihvatljivosti za dodjelu istih, a ona može biti administrativna, Monitoring sustavom ili kontrolom na terenu.

“Administrativne kontrole obavljaju se na podnesenim zahtjevima svih korisnika, međutim, ukoliko svi uvjeti/kriteriji nisu provjerljivi administrativnim kontrolama i sustavom Monitoringa, Agencija za plaćanja provodi i kontrolu na terenu na određenom uzorku”, objašnjavaju. 

Poljoprivrednicima kojima su utvrđene nepravilnosti šalje se obavijest kroz Agronet sustav kako bi od spornih parcela mogli odustati ili na njima dokazati poljoprivrednu aktivnost u roku koji odredi Agencija.

Odustajanje bez administrativne kazne 

Zadnjim izmjenama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja u 2023. godini, koji je stupio na snagu 28. listopada, prilagođen je rok za odustajanje od zahtjeva umjesto fiksnog roka do 1. studenog.

Time se, navode, omogućuje dulje razdoblje poljoprivrednicima za odustajanje od jedinstvenog zahtjeva ukoliko imaju neprihvatljive površine (crvene parcele) kako se za te korisnike ne bi primjenjivale administrativne kazne.

“Također, napominjemo da kao preduvjet za isplatu određenih intervencija poljoprivrednici imaju obvezu završiti izobrazbu ili koristiti individualno savjetovanje ili sudjelovati u demonstracijskoj aktivnosti koje besplatno provode ovlašteni provoditelji savjetodavnih usluga“, zaključuju u priopćenju. 

Podijelite sadržaj
Play Video

Švica je sutra epicentar nogometa

Program povodom proslave švičkog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja 2024. godine je zaista šarolik i vrijedi posjetiti Švicu narednih dana. Sutra, nedjelja 23. lipnja

Podijelite sadržaj

Ukrajinka Taja i sladoled !

Vihor rata raselio je po svijetu mnoge Ukrajince. Dosta ih je našlo svoj “drugi doma” i u Lici. U Gospiću smo u poznatoj slastičarnici Specijal

Podijelite sadržaj
Play Video