Istraživanja dokazala: pogodnosti tamne čokolade za zdravlje

Ako uživate u konzumiranju čokolade, ali osjećate krivnju nakon što je pojedete, imamo dobre vijesti za vas! Osim što smanjuje razinu stresa, poboljšava imunitet i zdravlje srca i mozga, crna čokolada posjeduje još mnoge pozitivne karakteristike za ljudsko zdravlje.

Prije svega, važno je naglasiti da je riječ o tamnoj čokoladi koja sadrži preko 60% kakaa. Ova vrsta čokolade sadrži znatno manju količinu šećera od obične mliječne čokolade. Kada govorimo o zdravstvenim dobrobitima, važno je spomenuti da tamna čokolada ima daleko brojnije i bolje zdravstvene prednosti od prerađene zaslađene čokolade, koja zapravo ne pruža gotovo nikakve.

Kada se zaželimo slatkog najčešće svratimo do Lidl trgovine jer nudi bogat izbor zdravih slastica. Za ljubitelje gorke čokolade u ponudi imaju čokolade s 95%-tnim udjelom kakaa s raznim okusima, a možete naći i poznatu J.D. Gross tamnu čokoladu. Nalazi li se vaš omiljeni proizvod trenutno na popustu saznajte tako da prolistate Lidl katalog.

Tamna čokolada protiv srčanih bolesti

Jedna od najistraženijih i najpoznatijih zdravstvenih dobrobiti tamne čokolade je njezin utjecaj na ljudsko srce. Postoji snažna i dokazana korelacija između konzumiranja čokolade i srčanih bolesti. Tijekom godina bilo je mnogo studija koje su zaključile istu stvar – redovita konzumacija tamne čokolade može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti uz poboljšanje protoka krvi i cirkulacije, kao i regulaciju krvnog tlaka. Jedno istraživanje je pokazalo da ako pojedemo malu količinu tamne čokolade više od pet puta tjedno, možemo smanjiti rizik od razvoja srčanih problema za više od 50%.

Crna čokolada pozitivno utječe na mozak

Mnoga istraživanja su dokazala pozitivan utjecaj tamne čokolade na mozak, posebno kod ozljeda kao što su potres mozga i senilnost. Nadalje, čokolada oslobađa kemikalije koje tjeraju vaš mozak da stvara endorfine. U osnovi, to znači da se jedenjem čokolade osjećate kao da ste se zaljubili! Također, neke studije su dokazale da konzumacija čokolade poboljšava koncentraciju. Stoga, studenti, kada se pripremate za važan ispit, opskrbite se finom čokoladom od 60+ posto kakaa i uživajte!

Čokoladom do ljepše i zdravije kože

Tamna čokolada je vrlo bogata antioksidansima, koji našem tijelu pružaju brojne dobrobiti. Neutraliziraju slobodne radikale koji oštećuju naša tijela na mnogo načina. Njihova borba protiv slobodnih radikala čini da naša koža zadrži svoju fleksibilnost i mekoću.

Zahvaljujući svojim sposobnostima kao što su jačanje cirkulacije te borba protiv slobodnih radikala, tamna čokolada se smatra odličnim prirodnim lijekom za zdravu kožu. Flavonoli u kakau štite kožu od štetnih sunčevih zraka i poboljšavaju prokrvljenost kože te na taj način poboljšavaju njezinu strukturu, mekoću i hidrataciju. Znači, redovita konzumacija čokolade rezultira mekšom i ljepšom kožom.

Još neke prednosti tamne čokolade

Osim što je bogata antioksidansima, tamna čokolada sadrži i veliku količinu brojnih korisnih nutrijenata, kao što su željezo, magnezij, bakar, cink, kalij, fosfor, selen… Također, sadrži puno mononezasićenih masnih kiselina, što znači da čokolada zapravo pomaže sagorijevate masnoće i pospješujete metabolizam. Tamna čokolada ima svojstva koja smanjuju vašu želju za šećerom i čine da se osjećate siti.

Iako se s obzirom na sve navedeno može reći da je tamna čokolada vrlo zdrava, također je i bogata kalorijama, pa prekomjerna konzumacija ipak može dovesti do debljanja! Kao i u svemu, važno je da bude umjereni!

Podijelite sadržaj