Postavke
kolačića

Istraživanje sedrenih barijera na Plitvičkim jezerima

Sedra je vrlo porozna stijena i upravo zbog toga je podložna mehaničkim oštećenjima, posebice tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta kao što su niske temperature, obilne padaline ili naglo otapanje snijega. Ovakvi uvjeti mogu rezultirati oštećenjima pa čak i odlamanjem dijelova sedrenih barijera.

S obzirom na ove prirodne događaje, djelatnici Službe zaštite inicirali su projekt u suradnji s Institutom Ruđer Bošković kako bi odredili starost sedre i bolje razumjeli procese njezinog nastanka. Rezultati istraživanja su pokazali da je odlomljeni dio većim dijelom osedrio u drugoj polovini 20. stoljeća, nakon što je postavljena daska koja je datirana u polovicu 20. stoljeća.

Važno je istaknuti da je utjecaj vodene vegetacije direktno vidljiv na dasci, što ukazuje na važnost vodene biote u stvaranju prvobitnih slojeva kalcita. Sige iz potopljene sedrene špilje nastale su u posljednjih 10 – 20 godina, dok je sedra s vrha potopljene sedrene barijere jezera Kozjak starija od 1600 godina, te do potapanja nije moglo doći u proteklih 100 – 200 godina, već prije 350 – 400 godina.

Ovi rezultati pružaju vrijedan uvid u procese stvaranja sedrenih barijera te ističu važnost očuvanja ovih prirodnih fenomena. Nastavak istraživanja omogućit će nam bolje razumijevanje i zaštitu ovih jedinstvenih geoloških formacija na Plitvičkim jezerima.

Više pročitajte na : https://np-plitvicka-jezera.hr/odredivanje-starosti…/

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video