Postavke
kolačića

Ivan Dabo Đono: spriječiti ću da Novalja od grada koga sam stvorio, ide prema selu

Ivan Dabo Đono vraća se u politiku. Razgovarali smo o tome zašto se odlučio vratiti iz mirnijeg života i što namjerava ako pobijedi na izborima za gradonačelnika.

Nakon osam godina u politiku se vraća dugogodišnji i prvi gradonačelnik Novalje.

Prošlo je punih osam godina od mog odlaska s mjesta čelnog čovjeka našeg grada i stranke HDZ-a. Vrijeme je jednostavno prohujalo, a politički događaji život grada Novalje, zapravo povijesna dionica, u kojoj sam više od dvadeset godina aktivno sudjelovao je ostala ista i još bremenitija, zahtjevnija naspram vremenu u kojem živimo. Živimo, jamačno, u najbržem, i ako se tako smije reći, najuzbudljivijem vremenu razvoja, koje pred nas postavlja visoke izazove o kojima će ovisiti budućnost našega grada.

Ivan Dabo Đono kao kandidat HDZ-a tvrdi kako Novalja treba novog vođu.

Društvo i njegovo opće dobro neizravno je podređeno cjelovitu ostvarenju osobe u kojem se pojedinac angažira za opće dobro društva kako bi se u njemu cjelovito ostvario kao osoba i vođa. Znam što hoću i znam to ostvariti! Moje rezultate i kontinuitet potvrđuje izreka Isaaca Newtona: „Ako sam i vidio dalje od drugih, to je bilo zato što sam stajao na ramenima divova“.

Treba nova vizija turizma, stabilnost i realizacija ostvarivih razvojnih planova.

Novalja treba novu energiju i novu viziju. Sigurno da tome prethodi opće poznata stvar, a to je svekolika stabilnost Novalje kao sigurnog grada – sigurne destinacije. A nova vizija razvoja turizma kao glavne gospodarske grane nazire se u razvoju smještajne ponude i novog modela smještajnih kapaciteta – ladanjskih urbanih villa. Ulaganja u turističku infrastrukturu, afirmaciju ruralnog i gastro turizma te jačanje suradnje s organizatorima party turizma.

Ovih dana svjedoci smo da Novalja gubi novu paletu državnih i upravnih institucija, a izgubila je i Ured za pomorstvo.

Evidentno je i alarmantno stalno gubljenje raznih službi i institucija sustava te manifestacija koje smo mukotrpno gradili i implementirali u našu zajednicu svjesni značaja upravnog potencijala i servisa usluge spuštene u krilo naroda. Gubljenju službi i institucija na žalost ne nazire se kraj. Novalja nije izgubila samo Ured za pomorstvo, nego nekoliko njih, a to su Služba za hrvatske branitelje i Služba za zdravstvo i školstvo, a posljednje u nizu je gubljenje značaja Ureda opće uprave gdje više neće raditi upravni referent s visokom stručnom spremom, već će biti zaposlen obični matičar koji će rješavati jednostavnije potrebe građana. Danas nam prijeti da ćemo sve izgubiti, te ćemo za svaku sitnicu biti prisiljeni odlaziti u Senj, Gospić i Otočac. Očito ćemo morati uvesti autobusnu liniju da svakog dana pedesetak Novaljaca krene preko trajekta u druga središta županije.

Možete li ponuditi viziju gospodarskog prosperiteta kao devedesetih kada je Grad Novalja bio perjanica hrvatske turističke ponude?

Svjesni svojih specifičnosti, moramo ponuditi vlastite potencijale i resurse. Dijelove A.C. Straško, a čiji vlasnik je Grad, treba pod hitno vratiti Gradu da njime upravlja. Tome treba pridodati projekt Lunjskih maslinika, neupitni brand van lokalnih okvira. Plažu Zrće, koju je Grad afirmirao, stvorio svjetski brand, opremio svom potrebitom infrastrukturom treba vratiti pod upravu Grada kroz uspostavu proizvodnog kluba „Party turizam Novalja“. Afirmirati turističko – sportsku i arheološku zonu „Šumica“ s mediteranskim arboretumom i ljetnom pozornicom te potrebitim sportsko – zabavnim turističkim sadržajima. Nadasve, velike šanse i mogućnosti imamo u podizanju gospodarstva u poslovno – proizvodnoj zoni „Zaglava Prozor“.

Može li se Novalja razvijati bez novog P.P.G., povezivanja s Lunom, gradnjom urbanih villa i otvaranjem OPG-a?

Dosadašnji dosezi i namjena prostora očito su ograničavajući faktor. Sadržaju P.P.G.-a su nedostatni za ponuditi nešto takvo. Zato, pod hitno treba donijeti izmjene i dopune postojećeg plana koji bi stvorio nove oblike za razvoj takvih sadržaja. Na taj način odužili bismo se domicilnom stanovništvu da sa svojom valoriziranom vrijednošću zemljišta participira u ovim novim oblicima koje zagovaramo. Cijeli potez od Novalje do Luna je bogom dan, biblijski krajobraz, za ponuditi ekskluzivu razvoja ruralnog i gastro turizma te OPG-ova karakterističnih za ovaj prostor (maslina, suhozida, ovaca i drugih zasebnosti). Eko proizvodnju, razvoj OPG kušaonica, a nadasve omogućiti razvoj ruralnog smještaja i kuća za odmor tipa ladanjskih novaljskih villa.

Infrastruktura, ulaganje u ceste i komunalne projekte kao da su zamrli posljednjih godina. Imate li plan za poticanje ovih investicijskih ideja?

Već sam pripomenuo da je jako bitno izmjenama prostornog plana Grada otvoriti nove vrijednosti. Najveća potreba je na uređenju prometno-cestovne infrastrukture. Naveo bih najpotrebnije projekte:

– Rekonstrukcija raskrižja D-106Il-59077 (raskrižje Žigljen, Novalja, Caska)
– Rekonstrukcija raskrižja D-107,D-107 i Slatinske ulice (južni ulaz u grad)
– Izgradnja obilazne ceste u naselju Zubovići

Na planu prometno-pomorske infrastrukture potrebno je realizirati Luku Novalja za javni promet i Luku Metajna. Svakako da treba nastaviti s rješavanjem sustava vode i odvodnje na područjima grada koji još nemaju te standarde.

Zadnjih godina apstinirali ste od politike, jeste li istodobno apstinirali od književnosti i imate li još motiva za tu Vašu ljubav i hobi?

Točno, nije me bilo aktivno u politici, ali sam iz prikrajka pratio, ne baš previše zainteresirano. Bavio sam se drugim poslovima, konkretno u gospodarstvu, ali nikad punim odmakom od aktualnosti. Jesam li apstinirao i od književnosti? Član sam Društva hrvatskih književnika i gotovo je nemoguće apstinirati na tom području. To Vam je jedna trajna opsada, plima, rijeka bez povratka i filozofija življenja, preša za emocije. Pisao sam dosta, okušao se i u nekim novim stilovima, ali nisam izdavao. Kad jednom steknem dovoljno vremena objavit ću svoje uratke, vjerujem da ću ponuditi nešto novo i kvalitetno. Da, dobro ste rekli da je to ljubav i hobi. Mogu reći da je to i više od toga. To Vam je prostor u kojem se dobro ostvarujete i izlažete drugima.

Kako komentirate i objašnjavate da je nogometni klub Novalja danas u najnižem nogometnom rangu? U vašem vrijeme NK Novalja bila je drugoj ligi, što se dogodilo?

Oprostit ćete mi na sentimentalnosti i na dužini odgovora jer nogomet je ipak moja velika ljubav. Ja sam podržavao sve sportove bez zadrške, a najviše su mi zamjerali što sam jako podržavao nogomet. 23. studenog 1993. godine imali smo utemeljiteljsku sjednicu HNK Novalja, kada sam postao predsjednik kluba. Prvi trener postao je Budimir Peranić koji je započeo sa treninzima igrača u šumi Straško i na plaži Zrće. Ostala mi je u pamćenju prva službena utakmica kada smo u kupu pobijedili Otočac. To smo proslavili zajednički, u društvenom domu u Krivom putu s pršutom, sirom i pedesetak litara vina. Tom smo prilikom kao klub posjetili i grob hrvatskog viteza Gavrana. Krenuli smo u razvoj kluba koji nikada tijekom igranja u II. HNL nije bio ispod šestog mjesta. Sigurno da je tome prethodio put igranja u međužupanijskoj i III. ligi. Treba pripomenuti, i na to biti ponosni, da smo bili prvi otočni klub koji je igrao u II. HNL, također i prvi pobjednik II. HNL lige, a igrali smo i kvalifikacije za I. HNL ligu. Radi administrativnih razloga smo izbačeni iz ovog natjecanja u niži rang. Ja sam nakon gubitka izbora za gradonačelnika podnio ostavku na mjesto predsjednika kluba. Prvi potez gradskih čelnika bio je marginaliziranje nogometa te vraćanje u Županijsku nogometnu ligu. Ne smijemo zaboraviti da su zahvaljujući dobroj percepciji nogometa u Novalji stvoreni uvjeti zahvaljujući kojima su iznikli i prošli kroz klub poznati nogometaši. Pripomenut ću Lovra Kalinića koji je svojim transferima uprihodio 45 000 eura u korist kluba. Primjera radi ne smijemo zaboraviti obitelj Datković, Ivicu kao igrača, dugogodišnjeg trenera i njegove sinove Marina i Tonija. Današnji izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza, Marijan Kustić prošao je sve faze, od igrača do direktora u nogometnom klubu. Svim ne spomenutim igračima i vrhunskim igračima koji su prošli kroz nogometni klub Novalju, ovim se putem zahvaljujem na njihovom doprinosu razvoja nogometa i stasanju nogometnog kluba Novalja do visokih razina.

Portal : Hrvatska danas

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Uskršnji doručak u Novalji!

Dobrodošli na naš tradicionalni 22. po redu Uskršnji doručak u Novalji! Bogata blagdanska trpeza i koncert grupe Cambi čekaju vas na sunčanom Trgu Bazilike! Ponedjeljak,

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video