Ivan Dabo Đono vratio se se na čelo Novalje : biti će teško, ali vratiti ćemo našem gradu stari sjaj

Nakon dva mandata tijekom kojih ga je zamijenio prezimenjak i po mnogo čemu okaljao staro prezime, Ante Dabo, prvi gradonačelnik Paga, Ivan Dabo na prošlim lokalnim izborima ponovo se, po šesti put, izborio za čelno mjesto u gradu. Na čelu Novalje je bio od 1993. godine do 2013., da bi zadobio povjerenje građana, ili bolje rečeno vratio povjerenje građana. Novalja je pokazala da je nagradila sve što je Dabo Đono napravio, pa i ono dokazano da je Novalja praktično od sela postala grad, pa ne čudi da se miješaju osjećaji Ivane Dabe Đona oko povratka na čelo grada, nakon osam godina. Dugo ili kratko najbolje sam zna Đono.

ČOVJEČE NEMOJ IĆI MALEN ISPOD ZVIJEZDA !

Dosta je uzbuđenja, posebno kada se vratite natrag nakon osam godina. Prije toga vodio sam Novalju u pet mandata, 20 godina. Od njegova utemeljenja pa do stasanja, do stvaranja jedne respektabilne jedinice lokalne samouprave, koja je praktički od Mjesne zajednice došla do statusa Grada.Reći ću otvoreno, ovo je za mene sada i jedna moralna satisfakcija, priznanje da su birači Novalje priznali moj minuli rad i to honorirali svojim glasovima. Što možete biti nego na to iznimno ponosni, a nadasve zahvalni ljudima što su prepoznali osobu koja je već bila kovertirala svoju političku karijeru, ali zov velikog broja prijatelja i moje stranke Hrvatske demokratske zajednice su me ponukali da se vratim i kandidiram za časnu dužnost gradonačelnika. To ako se dogodi samo jednom u životu možete biti sretni, da ste uspjeli, kamoli šest puta. A uspio sam zato što sam se vodio poznatom krilaticom velikog AG Šimića: Čovječe nemoj ići malen ispod zvijezda. Eto, upravo s tim geslom u mislima napravio sam svoj come back. Moja priča o ljubavi prema ovome Gradu traje već 64 godine, od kojih sam puna dva desetljeća kao njegova čelna osoba aktivno vodio i usmjeravao njegov svekoliki razvojni put. Upravo te godine i desetljeća dale su mi iskustvo, „forcu“ i volju da se opet kandidiram za gradonačelnika, preuzmem odgovornost i vratim Novalju na pravi put, put razvoja i prosperiteta, kaže Ivan Dabo Đono koji od kada se kandidirao za gradonačelnika Novalje bacao silinice pobjednika, iako vrati se na čelo Novalje pored bivšeg gradonačelnika koji je kupio diplomu pravnika u Republici Srpskoj, pa je taj put bio od sedam kora.

Jako sam i sam zadovoljan učinjenim za proteklih mojih mandata. To je zaista bio procvat Novalje, jer nije mala stvar doći od mjesne zajednice do respektabilne lokalne samouprave koja je 2008. imala proračun 52 milijuna kuna, koja je u tom periodu prije gospodarske krize bila među osam najboljih gradova u Hrvatskoj po BDP-u i nekim drugim stavkama. Praktički sam realizirao sve svoje najosnovnije i najbitnije ciljeve, smatram da danas čelni ljudi lokalnih samouprava najprije moraju biti odvažni menadžeri, nikako ne birokrati, imati dobre prosudbe, a nadasve biti pravi gospodarstvenici da bi u sredini koju predstavljaju mogli koristiti sve mogućnosti za napredak i razvoj.Kada bih s ovog vremenskog odmaka počeo nabrajati što je tada napravljeno, od izgradnje kompletne infrastrukture do institucija sustava,  trajalo bi nekoliko sati, ne znate što je bitnije od bitnoga. Konkretno, uz ostalo, to je razvijanje kompletne cestovne infrastrukture, dovoženje vode i struje do Luna udaljenog od Novalje 20 kilometara, naročito izgradnja PZ Čiponjac koja je dala zamah poduzetništvu i gospodarstvu, ima tu mnogo toga, od stvaranja i ustrojavanja gradske uprave do otvaranja gradskog stadiona, autobusnog kolodvora, a dobivanje kao nagrade statusa Grada 1997. nam je dalo još više elana i zamaha, da je Novalja danas, što se tiče standarda, od jednog malog otočnog gradića u mnogočemu došla do mjesta u samom vrhu RH. Posebno turističkih destinacija, ističe Dabo Đono koji sa bogatim iskustvom gleda naprijed. U novom mandatu primarno je uspostaviti normalno funkcioniranje Grada, stvoriti političku i financijsku stabilnost u sinergiji s Vladom RH. Tu su i veliki zahvati na svekolikom prometnom sustavu, cestovnom i morskom, kao i zračnom, a budući da je Novalja isključivo i pretežito turistička sredina, tu su prije svega i iznad svega novi oblici razvoja turizma za područje Grada, kaže Dabo koji gleda naprijed.  Zrće je, kaže, poznato i treba ga nadograđivati, zapalo se u krizu, ali ima još mnogo projekata koje će uspjeti afirmirati i plasirati uz potporu državnih institucija i europskih fondova. Građanima se mora ponuditi alternativne oblike egzistencije, usmjerenom proizvodnjom i valorizacijom autohtonih resursa putem afirmacije Novaljskog polja i Vrtova lunjskih maslinika, ali i specijaliziranih vidova prehrambene industrije, smatra.

PUNO PLANOVA ZA POVRATAK STAROG SJAJA NOVALJE

Ključni ciljevi su stoga, nabraja, osigurati političku stabilnost Grada, uspostaviti čvršću vezu s Vladom RH, uvesti nove oblike razvoja turizma, nadograditi OŠ A.G. Matoša, osigurati bržu i kvalitetniju uslugu gradske pošte, izraditi nove katastarske izmjere za područje Barbata i Luna, izgraditi luke Novalja i Metajna, zaustaviti rasprodaju gradske imovine, građanima dati na uvod u trošenje njihova novca, osnažiti ruralni i gastro turizam, pokrenuti eko proizvodnju u Novaljskom polju, izgraditi heliodrom i turističko letjelište, uspostaviti sigurnu kuću za žene i uključiti arheološku baštinu u turističku ponudu kao izuzetno vrijedan sadržaj. Novalja mora biti i ekološki besprijekorna sredina pa zato, između ostaloga, treba poticati odvajanje otpada, a zelenu infrastrukturu staviti u funkciju Grada- tvrdi Ivan Dabo. Navest će i kako treba osigurati bolje uvjete u zdravstvu sufinanciranjem nadstandarda hitne medicinske pomoći i osiguravanjem pedijatrijske zdravstvene zaštite, bolje uvjete u socijalnoj politici izgradnjom POS-ovih stanova, staračkog doma sa stacionarom za zdravstveno rehabilitacijski centar.

-Pred nama su izazovna vremena, stoga naša vizija treba biti jasna!  To je vizija kojom želimo pokazati da se odgovornim pristupom, promišljenim i profesionalnim djelovanjem, fokusom na ono važno, sveukupni život našega Grada može unaprijediti. Brojnim kapitalnim projektima koje ćemo provoditi istim tempom i žarom kojima smo ga gradili nekada, omogućit ćemo kontinuirani razvoj i napredak na području Grada Novalje, i osigurati stabilnost proračuna. Uvjeren sam  da ćemo u tome uspjeti na zadovoljstvo svih naših sugrađana – naglašava Dabo jedan od najdugovječnijih hrvatskih gradonačelnika koji je dokazao u hrvatskoj politici da se nakon pada sa odmakom vremena ponovno mogu otvoriti velika politička vrata.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

¸VRH Blaženka će tužiti Slobodnu liku

Darko Milinović, poslijeratni politički profiter početkom 2008.godine kao Ministar u Vladi RH u svoju Imovinsku karticu prijavio je uz drugo i Dionice Lavčević koje je tada posjedovala njegova

Podijelite sadržaj

Balet na velikim visinama Brinja

Brinje je naselje u sjeverozapadnom dijelu Like te općina u Ličko-senjskoj županiji, smještena u Brinjskom krškom polju u sjeverozapadnom dijelu Gackog polja u brinjskoj zavali,

Podijelite sadržaj
Play Video