Postavke
kolačića

Ivan Turudić na čelu DORH-a

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić, biti će novi glavni Državni odvjetnik RH.

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako će vlada za novog državnog odvjetnika predložiti Turudića, istaknuvši da je njegov program bio najkvalitetniji.

Dodao je da je riječ o istaknutom hrvatskom sucu s velikim iskustvom u pravosuđu te da su svi članovi povjerenstva procijenili da je njegov program bio najkvalitetniji i da je imao najuvjerljivije argumente u pogledu funkcioniranja Državnog odvjetništva.

Vlada će tu odluku uputiti u Hrvatski sabor u kojem za izbor glavnog državnog odvjetnika treba 76 zastupničkih ruku ili tzv. obična većina.

Aktualni sudac Visokog kaznenog suda (VKS) Ivan Turudić rođen je 1962. godine u Lugu Gradinskom kod Virovitice. Nakon završene srednje škole u Virovitici, studira na zagrebačkom Pravnom fakultetu gdje i diplomira 1987. kod mentora Zvonimira Šeparovića na temu međunarodnog terorizma, a dvije godine kasnije polaže i pravosudni ispit.

Vježbenički staž je odradio na virovitičkom Općinskom sudu, na kojem 1991. postaje i sudac, a kasnije i njegovim predsjednikom. Bio je dragovoljac Domovinskog rata, a nakon što je Zvonimir Šeparović 1999. postao ministar pravosuđa, Turudić postaje njegovim pomoćnikom.

Nakon službovanja kao sudac virovitičkog Županijskog suda, Turudić odlazi 2000. godine na zagrebački Županijski sud gdje dvije godine radi najprije kao istražni sudac, a potom idućih sedam kao sudac kaznenog odjela prvog stupnja.

Turudić je od ožujka 2009. do kraja 2010. bio predsjednik i sudac Odjela za Uskok zagrebačkog Županijskog suda, dok je dvije godine kasnije izabran za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu.

Osudio Sanadera, Polančeca i ubojicu Ivane Hodak

Na toj poziciji ostaje sve do 1. siječnja 2021. kada postaje sudac Visokog kaznenog suda, a do izbora predsjednika tog suda Željka Horvatovića upravo je Turudić slovio kao favorit.

Tijekom rada na zagrebačkom Županijskom sudu, Turudić je donio nepravomoćne osuđujuće presude protiv bivšeg premijera Ive Sanadera zbog uzimanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti, a nepravomoćno je osudio i bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca te bivšeg veleposlanika Nevena Juricu.

Također, Turudić je sudio i poduzetniku Hrvoju Petraču zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca, kao i Mladenu Šlogaru zbog ubojstva Ivane Hodak, kćeri nekadašnje ministrice Ljerke Mintas Hodak i odvjetnika Zvonimira Hodaka.

Podijelite sadržaj
Play Video

Dječji ljetni kamp na otoku Prviću

Danas je ekipa osnovnoškolaca otputovala na otok Prvić. Ljetni kamp započeo je Svetom misom u 11:00 sati u Župi Presvetog Trojstva Otočac. Nakon mise uslijedilo

Podijelite sadržaj

Jurjevo – biser u moru

Sveti Juraj ili Jurjevo, malo je mjesto koje administrativno pripada Senju, nalazi se 9 kilometara južnije od Senja na obali Velebitskog kanala. Glavne gospodarske grane

Podijelite sadržaj
Play Video