Postavke
kolačića

IZBORI Kristina Prša HDZ-ov nezavisni kandidat za zamjenicu gradonačelnika Gospića : vjerujem da će Gospić biti važan i snažan

  • Mnoge je iznenadila odluka Kristine Prše da ide na izbore 09.lipnja kao nestranačka osoba kao zamjenica HDZ-ovom kandidatu za novog gradonačelnika Gospića Josi Vrkljanu. Čini se po reakcijama HDZ je povukao kapitalan potez, jer Prša je sedam godina uspješno obnašala dužnost zamjenice gradonačelnika Gospića. Na izbore ide bez repova, a među zaposlenicima u gradskoj upravi bije je glas da je radila odgovorno, i da do detalja zna kako funkcionira grad. Sa Kristinom smo u ususret izvanrednim izborima za gradonačelnika Gospića vodili razgovor. Uz ostalo kaže da je uvjerena da će Gospić u budućnosti biti i snažan i važan.
  • Pravo  je  iznenađenje  u  gradu  Gospiću  da  ste  prihvatili  ponudu   HDZ-a   da  kao  nestranačka  osoba  budete  na   skorašnjim  izborima  zamjenica  HDZ-ovom  kandidatu  Josi  Vrkljanu. Kako  je  do  suradnje  došlo ?

S gospodinom Vrkljanom surađivala sam prije svega jer je bio direktor Lika Cesta. Grad Gospić i Lika ceste imaju redovnu suradnju i često smo održavali zajedničke sastanke. Kod njega sam uočila osobine koje su jako važne u ovom poslu, a to su odgovornost, točnost, operativnost i izvršavanje onoga što je dogovoreno. Upravo zbog te izvrsne suradnje, ne samo na tom području, odlučila sam podržati njegovu kandidaturu i priključiti se timu koji može najviše napraviti u deset mjeseci mandata.

  • Imate  već  veliko  političko   iskustvo  jer   ste  sedam  godina    bili  zamjenica  gradonačelniku,  ako  dobijete  povjerenje  građana   znat  ćete  odmah  što  treba  raditi,  jer  Gospiću  takva  klima  treba  umjesto  obećanja   onih  koji  hoće  i  znaju  raditi?

Političko iskustvo imam, iako sam se puno manje bavila politikom, a puno više sam radila stručni i administrativni dio poslova te na projektima. Mjesta gradonačelnika izložena su mnogim protokolima i pojavljivanjima u javnosti, međutim netko mora obaviti i stručni te administrativni posao i to na zakonit i točan način. To često zahtijeva sate i sate rada, praćenja i provođenja zakonskih odluka i propisa, organiziranja rada, osmišljavanja projekata i prijava za povlačenje europskih i nacionalnih sredstava  i slično. Opseg i područje poslova Grada je zaista široko, stoga sam se redovito stručno usavršavala kako bih uspješno pratila sve procese upravljanja. Upravo zbog iskustva koje sam stekla odlučila sam se ponovno uključiti jer sam sigurna da odmah nakon izbora nastavljamo sa svim onom što je prije pola godine stalo, a na čemu sam zaista intenzivno radila poput: izgradnje atletske staze, projekta Zaželi, proširenja Dječjeg vrtića Pahuljica u Gospiću, izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje Centra za zaštitu i spašavanje Grada Gospića te niza manjih projekata koji su namijenjeni poboljšanju kvalitete života svih nas.

Naš program s točnim i realnim ciljevima bit će dostavljen svim građanima.

  • Iz  iskustva  upravljanja  gradom  gdje  je  Gospić  danas  u  razvoju  ?

Zahvaljujući Vladi RH i ministarstvima, Ličko-senjskoj županiji predvođenoj županom Petryem, javnim i privatnim poduzećima i gradskim službama, Gospić je doživio uzlet i nakon toga je doživio neplaniranu stagnaciju jer već pola godine nemamo proračun što je uzrokovalo nemogućnost korištenja sredstava iz EU fondova, a za realizaciju istih trebaju se osigurati proračunska sredstva za sufinanciranje.

 Zaustavljeni su mnogi procesi i svi gradski projekti u različitim fazama. Unatoč tome nastavljeni su svi projekti koji ne ovise o financiranju iz gradskog proračuna kao što su ulaganja u vodovodnu i energetsku infrastrukturu te nastavak plinofikacije Gospića, koji će u konačnici završiti asfaltiranjem cesta i nogostupa. Ti radovi uskoro će biti gotovi i građani moraju imati strpljenja jer se radi o investicijama koje dugoročno poboljšavaju našu kvalitetu života. Ne može se nešto imati ako to ne napravite, a ništa se ne može napraviti preko noći. Također treba konstatirati da je nužno u koordinaciju radova radova koji se odvijaju na području grada uključiti i sam Grad Gospić. Nakon izbora potrebno je žurno donijeti proračun i financirati sve javne potrebe te urediti grad.

  • Stječe  se  dojam  da  Gospiću   uz  drugo  za  ozbiljan  razvoj   treba    politička  povezanost  sa  nacionalnom  vlasti  u  Zagrebu,  točnije „ otvaranje  vrata „ ?

U izborima je jako važno objektivno sagledati situaciju. Moguće da nekome zbog nekih ranijih odnosa vrata ne budu širom otvorena, to je tako. Iz mog iskustva mogu iskreno reći da smo imali dobru suradnju s Vladom RH, međutim sigurna sam da će kontakti, komunikacija i dostupnost informacija biti još brža te da će se mnoge odluke lakše donijeti ako postoji sinergija i vertikalna povezanost s nacionalnom politikom. Kao nestranačka kandidatkinja HDZ-a u Vladi RH očekujem pravog partnera. Očekujem nastavak uspješne suradnje s Ličko-senjskom županijom koja je uključena u brojne projekte na području Gospića, a također je u mnogim gradskim projektima direktno ili indirektno pomagala kako bi isti zaživjeli i bila spona prema Vladi RH i resornim ministarstvima.

  • Kakav  Gospić  vidite  u  idućih  pet  godina  ?

Sada bih se koncentrirala samo na razdoblje od narednih 10 mjeseci i željela bih ubrzano raditi da se pokrene sve što je zaustavljeno. Slijede nam mnogi ljetni događaji, ponovno pokretanje već ugovorenih projekta i prijava novih. Neće nas nitko čekati, niti jedan fond, natječaj, bilo što. Ako smo spremni idemo, ako nismo – naprijed idu drugi. A ja sam generalno Gospić oduvijek vidjela kao ugodan mali, obiteljski grad. Nikad nisam o njemu razmišljala kao o velegradu, ali sam uvijek željela da ima dostupnu kulturu, umjetnost i glazbu te raznovrsne sportske sadržaje s naglaskom na mlađe generacije. Željela sam dobru turističku infrastrukturu jer se turizam ubrzano razvija. Mislim da nam dolaze lijepa vremena, ali ista možemo spremno dočekati samo ako smo pripremljeni za njih.

  • Ako ostanete  i  postanete    zamjenica  gradonačelnika  hoćete  se  i  dalje  voziti  svojim  vozilom  na  posao  i  koristiti   svoj  mobitel ?

Kao i do sada bit ću profesionalno zaposlena, za svoj rad primat ću plaću. Službeni mobitel kao ni karticu neću koristiti jer nisam ni prethodnih sedam godina, a kao i uvijek na posao ću dolaziti svojim automobilom.

  • Imate li na kraju što poručiti biračima?

Imam, a to je da je Gospić nakon svega što smo prošli u Domovinskom ratu zaslužio biti snažan i važan, što je ujedno i naš slogan u kampanji.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video