„Jeanne du Barry‘: Kurtizana na dvoru kralja Luja XV.

Dosad je u europska kina “Jeanne du Barry” privukla oko dva milijuna gledatelja, od čega osamsto tisuća samo u Francuskoj, a  od 30. studenoga film je  stigao i u hrvatska kina.

O francuskom kraljevskom dvorcu, pak, dovoljno govore rečenice “Zle se glasine šire Versaillesom… kao i uvijek” i “To je groteskno. Ne, to je Versailles”.

Priča je to o ženi koja je do temelja uzdrmala francusku aristokraciju. Prvi susret kralja Luja XV. i Jeanne nadmašit će sva očekivanja, bit će to ljubav na prvi pogled. S kurtizanom, Luj XV. otkrit će glad za životom, neće više moći zamisliti svoj  život bez nje. Svoju kurtizanu imenovao je čak i  službenom miljenicom. Rezultat svega u to vrijeme, skandal.

Jeanne je čak 33 godine bila mlađa od kralja, a on ju je darivao nakitom i skupim haljinama, što je ugrožavalo državnu blagajnu.

S vremenom su kurtizane postale svojevrsna institucija koja je osim seksualnih pružala i druge usluge; tako se od kurtizana očekivalo da budu vješte u plesu i glazbi, dovoljno obrazovane i inteligentne da bi mogle sudjelovati u intelektualnim raspravama. Možda su pariške kurtizane živjele bolje od svih svojih prethodnica i nasljednica: zadivljeni i zaljubljeni muškarci natjecali su se u skupocjenosti darova svojim miljenicama, od čega su kočije s četiri bajkovita bijela konja bile samo prosjek.Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video