Postavke
kolačića

“JONATHAN“ ispunio očekivanja Otočkih srednjoškolaca

Više od stotinu učenika Srednje škole Otočac u ponedjeljak je u Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac pogledalo predstavu „Jonathan“ nastalu prema romanu „Galeb Jonathan Livingston“ autora Richarda Bacha u izvedbi Malog teatra i Teatra 002.

Dramski tekst napisao je Igor Baksa, a režiju potpisuje Davor Dokleja. Likove su utjelovili Aleksandar FiloMario Jakšić i Bruno Kontrec odjenuti u bijele gornje dijelove odjeće i crne hlače. Oni su svojim govorom tijela i intonacijom uspjeli dočarati razne prizore iz knjige.

Sve je započelo na pomalo neurednoj pozornici na kojoj su se nalazile gajbe, vreća za smeće, dvije električne gitare i bubnjevi. Tim jednostavnim rekvizitima glumci su odmah na početku uspjeli pridobiti našu pozornost. Govore o svojim iskustvima u srednjoj školi, prisjećaju se lektira, među kojima i „Galeba Jonathana Livingstona“. Galeb Jonathan svojom je individualnošću težio savršenstvu i nije htio biti poput ostalih zbog čega ga je jato smatralo drugačijim, što za takvo biće predstavlja opasnost.

Radnja se događa u zraku i na kopnu, što glumcima nije predstavljalo problem, jer su s pomoću ručno napravljenih krila predočili ptičji let. Let, odnosno nedostižne visine i brzine pridonose i simboličkom značenju predstave, s pomoću kojeg nam šalje poruku koliko je rad i trud važan. Da bismo nešto postigli, moramo se odvojiti od drugih i sami se suočiti sa svojim strahovima.

Predstava je trajala 45 minuta i ni jedne sekunde nije bilo zamorno držati oči širom otvorene. Našu su koncentraciju, uz samu glumu i dijaloge, održali i dinamičnim glazbenim dijelovima tako da predstava uz kazališno iskustvo nudi i kvalitetnu svirku uživo koju vrijedi doživjeti.

Novinarska skupina

Kristina Dujmović i Marija Lana Pavelić

2. a

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Uskrs na Rivijeri Crikvenica

Opušten ambijent uz more, toplo proljetno sunce, neodoljivi mirisi i boje prirode koja se budi, ugodno društvo i dašak tradicije formula su za sjajan provod. 30.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video