Kako se “rodila” Jesen u Lici – pokrenula ju je skupina entuzijasta kojima je cilj bio pokazati koliko je Lika bogata

Kada je u ljeto već davne 1999.godine skupina entuzijasta u Gospiću sjela za stol i odlučila prkosno pokušati staviti na stol sve bogatstvo što lička zemlja i priroda imaju i daju nazvati sve Jesen u Lici, ličke jeseni koje su dolazile i prolazile stvarale su kultnu ličku tradicijsku manifestaciju koja je prerasla nacionalne okvire.

Da se moglo bolje, moglo se, ali Jesen u Lici postala je kroz 23 godine postojanja zaštitni brend Like na svim poljima. Godine koje dolaze tek bi trebale pokazati svu snagu i bogatstvo Like, ličkog polja i majke prirode, i sve je do ljudi i do rada.

JESEN U LICI SE VOLI

A ako je sve počelo priča nam Drago Vlainić čije ime mnogi vežu sa osnutkom, opstankom i širenjem Jeseni u Lici.

U jesen 1999.godine održala se u parkiću u Gospiću prva Jesen u Lici, a pokrenuli su je Ana Brkljačić, Karlo Posavac i Kamenko Josipović, Ja sam tada sa svojom firmom Kiza spremao ličku hranu, sve je bilo malo i skromno, a već iduće godine pokroviteljstvo je preuzela Ličko senjska županija, jeseni su se održavale u Srednjoj školi u Gospiću, a kasnije i gradskoj sportskoj dvorani, a od 2012 ManIfestacija se preselila na glavni Trg, prisjeća se početaka Drago Vlanić koji je kaže da svi koji pripremaju manifestaciju moraju to voljeti, oplemenjivati. Inače, osim desetljeća organizacije Vlainić je jedan od starih izlagača, jer redovito na Jeseni u Lici izlaže svoju ličku rakiju Stilinovu rakiju koja je postala jedna od svojevrsnih domaćih brendova sajma.

Podijelite sadržaj