Postavke
kolačića

Kapela sv. Ane u Srbu

Gospićko-senjska biskupija, potaknuta vjernicima katolicima iz Srba, koji su 1995. kao izbjeglice doselili iz Bosne i Hercegovine, pokrenula je projekt izgradnje kapelice u Srbu za njihove vjerske i sakramentalne potrebe.

Izgradnjom crkve prognani vjernici iz Bosne i Hercegovine, nastanjeni u Srbu, dobit će doličan bogoslužni prostor za vjerske potrebe.

Povijesno mjesto Srb pripada župi Boričevac koja je u Drugomu svjetskom ratu, u proljeće 1941. pretrpjela velika ljudska i materijalna stradanja i razaranja. Njihove kuće, crkva i župni stan su spaljeni i razoreni. Svi vjernici katolici, njih oko dvije tisuće, morali su napustiti svoja stoljetna ognjišta, a njihovi potomci do danas nisu ostvarili pravo povratka. Mještani sela Ivezići, njih 37, nisu se uspjeli spasiti, svi su pobijeni i bačeni u jamu, kod Brotnje, na Dabinu vrhu. Godine 2017. izvršena je njihova ekshumacija i pokopani su na katoličkom groblju u Boričevcu.

Gospićko-senjska biskupija poziva sve vjernike i ljude dobre volje da se molitvom i donacijom prema svojim mogućnostima uključe u ostvarenje projekta, na duhovnu dobrobit tamošnjeg malobrojnog Božjeg puka.

Broj žiro-računa na koji se može izvršiti uplata s naznakom: Za gradnju crkve u Srbu je: Gospićko-senjska biskupija – ekonomat, Senjskih žrtava 36, 5300 Gospić; HR 78 2340 0091 310310230, SWIFT PBZGHR 2X.

Tekst: Gospićko-senjska biskupija, 2024.

Foto: Gospićko-senjska biskupija, 2024.

Podijelite sadržaj
Play Video

Uspon na Kalić stijenu

Dana 19. lipnja 2024. u sklopu terenske nastave učenici Osnovne škole “Anž Frankopan” Kosinj odradili su uspon na Kalić stijenu u Donjem Kosinju koja se nalazi

Podijelite sadržaj

Veselo druženje u Križpolju

Posljednji su dani nastave i upravo prigoda za veselo i opušteno druženje. Na igralištu iza osnovne škole u Križpolju danas su nam se pridružili prijatelji

Podijelite sadržaj

Javni poziv za pružanje ugostiteljskih usluga

Turistička zajednica Brinje još uvijek ima otvoren Javni poziv za pružanje ugostiteljskih usluga na manifestacijama tijekom Brinjskog ljeta 2024. Više informacija na poveznici: https://www.tzo-brinje.hr/…/javni-poziv-za-ugostitelje… Izvor:

Podijelite sadržaj

Savršeno mjesto za obiteljski izlet

Vidjeti kako djeca sretno i ispunjeno sudjeluju u događanjima koja organiziramo za nas predstavlja veliko zadovoljstvo. Legende Plitvičkih dolina su savršeno mjesto 𝐳𝐚 𝐨𝐛𝐢𝐭𝐞𝐥𝐣𝐬𝐤𝐢 𝐢𝐳𝐥𝐞𝐭

Podijelite sadržaj
Play Video