Postavke
kolačića

Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića: nova investicija u Poslovnoj zoni nije štetna za okoliš

Poštovani sugrađani,

slijedom vaših upita dostavljenih u Gradsku upravu, ali i slijedom onih napisa čiji autori ne postavljaju pitanja već si daju za pravo biti stručnjaci u svakom području,  osjećam moralnu obvezu odgovoriti priopćenjem.

Nakon usvajanja Odluke o najpovoljnijem ponuditelju na sjednici Gradskog vijeća Grada Gospića, Grad Gospić potpisao je s tvrtkom „JEDRO DS INNOVATION” Ugovor o kupoprodaji parcele u Zoni poslovnih namjena Smiljansko polje.  Parcela  je namijenjena za proizvodnu djelatnost i tvrtka „JEDRO DS INNOVATION” planira izgraditi pogon za preradu litijevog karbonata u litijev monohidroksid.

U procesu analize ponude tvrtke „JEDRO DS INNOVATION” Grad Gospić svakako se interesirao za temu i pokušao doći do informacija o tome hoće li ova djelatnost imati štetan utjecaj na okoliš. U tom smislu  dobili smo vrlo ujednačene i jednoznačne odgovore da se štetnim za okoliš može smatrati eksploatacija samog litija u zemljama u kojima se eksploatira i ispire, dok se prerada  sirovine koja će se dopremati u Zonu poslovnih namjena Smiljansko polje ne može smatrati opasnom za okoliš. Litijeve baterije u širokoj su uporabi, svaki mobitel i svaki automobil s električnim napajanjem ih koristi i to s ciljem smanjenja emisije CO2, što je i u skladu s direktivama Europske unije. Litij koji će se dopremati u Zonu poslovnih namjena, a sve prema  poslovnom planu kojega investitor namjerava i realizirati na predmetnoj parceli,  je litijev karbonat visok čistoće (99,9%), koji je prošao postupak ispiranja.  Litijev karbonat preradit će se u litijev monohidroksid također visoke čistoće (99,9%) te će se kao takav materijal dalje transportirati na punjenje baterija u pogon koji je izvan Republike Hrvatske.

Dakle, kako nas je izvijestio  sam investitor o ovoj djelatnosti, na vrijeme su obaviještene nadležne institucije, a pokrenut je i postupak izrade elaborata utjecaja na okoliš koji je sastavni dio dokumentacije potrebne za realizaciju ovog projekta.

Investitor tvrtka „JEDRO DS INNOVATION” kao i svaki drugi investitor u RH dužan je pridržavati se svih pozitivnih propisa RH bez zadovoljavanja istih ne može ishodovati niti jednu od potrebnih dozvola za gradnju kao ni dozvolu za uporabu pogona.  Za svaku fazu ishodovanja dokumentacije sva javno-pravna tijela povezana s pogonom moraju dati svoju suglasnost.

Potreba za kaosom i širenje dezinformacija bez argumenata nikome ne čine dobro, a smatram shodnim upozoriti i na kaznene odredbe zbog širenja panike na društvenim mrežama pojedinaca koji se usude govoriti o nečemu što je pitanje kemijsko – tehnološke i drugih srodnih struka, a za što se ljudi obrazuju godinama i nije dovoljno samo pretražiti  tražilicu na internetu.

S poštovanjem,

Karlo Starčević

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video