Postavke
kolačića

Književni susret sa Zoranom Žmirićem

Dana 3. svibnja 2024. godine Srednju školu Otočac posjetio je Zoran Žmirić, riječki književnik, glazbenik, urednik i novinar. Vrlo komunikativan i vedroga duha već je na samome početku susreta pokazao svoju pristupačnost te je vrlo jednostavno, onako kako samo on to zna, kroz određenu dozu humora, zašao u srca naših učenika, ali i nastavnika.

Našoj novinarskoj skupini, Ivani Rukavini i mojoj malenkosti, otkrio je da su se u početku sve te njegove uloge svađale, no kad je postavio jasne prioritete nesklad je nestao. Da je iznimno uspješan, pokazuju i njegova djela prevedena na strane jezike, ali i nagrade. Najponosniji je na nagradu Grada Rijeke koju je dobio čak dva puta. Također smo saznali da, po njegovu mišljenju, škola ne ubija kreativnost. Išao je u Strojarsku školu u Rijeci i da nije bilo profesorice koja ga je poticala na pisanje pjesama, ne bi bio ovo što je danas. Da cijeli svijet može pročitati samo jednu njegovu knjigu, to bi bila svakako knjiga „Snoputnik“. Istaknuo je kako je teško biti pisac u današnje vrijeme jer nije lako pisanjem zaraditi za sve životne potrebe. Iz razgovora, također, doznajemo da mu pisci nisu bili inspiracija, nego određene životne situacije. Često je pisao o ratnim temama i o onome što ga je duboko intrigiralo. Isto tako znamo da na svojim promocijama uvijek preporučuje stripove. Ispričao nam je da su od malih nogu kupovali stripove i tako se razmjenjivali po naselju sve dok svi nisu pročitali baš taj jedan strip. Iako je vrstan književnik također je urednik hrvatskog portala za računalne igre Gamer.hr. S igrama je počeo u svojim dvadesetima jer, kako je rekao, bio je iz radničke obitelji i nije si tada mogao priuštiti računalo. A što se tiče sastava Laufer, na pitanje kako mu je bilo surađivati s Damirom Urbanom, rekao je da je Damir vrlo osjećajan, ustrajan u poslu i da se ne hvali dobrim djelima kao mnogi.

Drago nam je bilo imati Zorana Žmirića za gosta, koji nam je na zabavan i pomalo zanimljiv način održao predavanje i odgovorio na pitanja, podijelio svoja iskustva te nas tako sve zabavio i udijelio tračak novog znanja.

Novinarska skupina

Kristina Dujmović

2. a

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video