KORENICA Piše: prof.Boško Lončar

Poštovani gospodine Aračić,

slijedom učestalog spominjanja mojega imena i prezimena  na Vašem portalu Likaplus, Vašem privatnom facebook profilu, a sve u svrhu PROMOCIJE Vaše supruge Dražene Aračić, aktualne ravnateljice OŠ dr. Franje Tuđmana u Korenici (u kojoj je momentalno u tijeku natječajni postupak za izbor ravnatelja, a ona je jedan od kandidata) objavljujem PRVO otvoreno pismo kao reakciju na gomilu Vaših bolesnih laži i izmišljotina.

Obzirom da nemam svoj privatni portal, kao Vaša supruga ravnateljica koja je navodno vlasnik portala Likaplus, a Vi, njezin suprug, glavni urednik istog portala, prisiljen sam iznijeti istinu na portalu Slobodna Lika.

Obzirom da od veljače 2016. g., kada sam prestao biti ravnateljem Osnovne škole dr. Franje Tuđmana u Korenici, ne prestajete javno blatiti mene i moj rad, ovakva moja javna reakcija nakon toliko vremena je i više nego primjerena. Pogotovo što od veljače 2016. g. nisam fizički ušao u zgradu OŠ dr. Franje Tuđmana u Korenici, niti iznosio zakonom zaštićene službene podatke o učenicima, djelatnicima i  roditeljima navedene Škole, a  u koje sam imao uvid kao ovlaštena osoba.

Moram  Vam odgovoriti, slijedom Vaših napisa na Vašem portalu Likaplus  o tome da i ja sudjelujem u takozvanoj  „smjeni” Vaše supruge ravnateljice Dražene Aračić,  da zakonski ne mogu nikako sudjelovati u izboru (a ne smjeni kako vi sugerirate javnosti) ravnatelja OŠ dr. Franje Tuđmana u Korenici jer niti sam djelatnik, niti roditelj te Škole odnosno živim i radim čak u drugom gradu. Također, nisam ni politički aktivan, tako da ne razumijem Vašu opsesivnu potrebu spominjanja mojega imena i prezimena u predizborne svrhe Vaše supruge ravnateljice, koja veliča svoja postignuća na temelju  blaćenja mojega  rada u OŠ dr. Franje Tuđmana u Korenici. Ta ista gospođa, Dražena Aračić zaboravila je” kao slučajno” spomenuti da je svu dokumentaciju za energetsku obnovu Škole zatekla pripremljenu i sređenu, kada sam prestao biti ravnateljem Škole, da sam organizirao i provodio projekte Poduke plivanja i Glazbene škole te druge projekte, preuredio i opremio školsku kuhinju, predlagao zapošljavanje  stručnog kadra u Školi, a da pritom nisam zaposlio vlastitu suprugu, zeta i kuma, kao što ste to Vi učinili dok ste bili  ravnatelj (od 2002.-2006.) te  v.d. ravnatelja OŠ dr. Franje Tuđmana u Korenici (2016.). Vrlo je čudna Vaša potreba da se miješate u rad OŠ dr. Franje Tuđmana u Korenici,  pogotovo što s navedenom Školom  više službeno nemate nikakve veze od rujna 2016.g. jer ste tada  vraćeni u Osnovnu školu u Rakovicu i tamo suspendirani zbog kaznenog djela povrede privatnosti djeteta (članak 178., stavak 1.i 2. Kaznenog zakona (KZ/11)). S takvim pravnim podacima o Vama, Školski odbor na prijedlog Vaše supruge ravnateljice Dražene Aračić, zapošljava  Vas kao voditelja energetske obnove Škole s Vašim zvanjem dipl.teologa, koje nema nikakvu stručnu kvalifikaciju za takav rad. Čak štoviše, članovi Školskog odbora donose unaprijed Odluku da Vas se imenuje za sve buduće projekte dogradnje Škole i sl. kad ste se „već tako dobro pokazali”.  To su, inače elementi za nečije zapošljavanje.  Očito Vam Vaša supruga, aktualna ravnateljica Dražena Aračić (koja je zakonski dužna kao ovlaštena osoba štititi podatke i identitete osoba)  dopušta uvid u podatke sa sjednica kolegijalnih tijela, roditeljskih sastanaka,  iznosi imena članova Vijeća roditelja, a koje Vi javno kao glavni urednik iznosite na portalu Likaplus.

Što se tiče financijskog poslovanja Škole za koje sebi dajete pravo da me uporno prozivate, navedena dugovanja sam naslijedio od dugog niza ravnatelja, vršitelja dužnosti i zamjenika ravnatelja  koji su upravljali Školom nakon Vašeg ravnateljstva u istoj prije deset godina: gospodina Mije Vidovića, gospođe Marije Čović, gospođe Željke Uremović, gospođe Vesne Vidović i ponovno gospođe Marije Čović kada sam stupio na dužnost ravnatelja.

U svojoj  kampanji u kojoj se borite za opstanak Vaše supruge ravnateljice Dražene Aračić niste spomenuli navedena imena pa nemojte spominjati više ni moje. Kad smo već kod toga, želite li reći u svojim proizvoljnim napisima da su sve ove navedene osobe „krale” novac od dječje prehrane, obzirom da su prije mene bili ravnatelji, vršitelji dužnosti ravnatelja, zamjenici ravnatelja?

Ne spominjete da je odgovornost za vođenje računovodstva imao tadašnji računovođa Darko Odorčić kojeg je zaposlio bivši ravnatelj Mijo Vidović  2008.g., a ne ja. Ne spominjete da ste od navedenoga Darka Odorčića primili 220 000 kuna „ u kešu” bez svjedoka. Kako to objašnjavate javnosti?

Također, moram Vas uputiti da postoji i revizija financijskog poslovanja ustanova, pa ste to trebali prijaviti nadležnim službama pa neka se utvrdi činjenično stanje. U navedenoj Školi u Korenici proveo sam dvije godine i šest mjeseci na mjestu ravnatelja  i u tom kratkom razdoblju sam, između ostalog, uz materijalnu potporu i suradnju s Općinom Plitvička Jezera učinio dosta, obzirom na kratko vrijeme i naslijeđena dugovanja bivših ravnatelja.

U blaćenju mene i mojega rada u Školi u Korenici „slučajno” ste zaboravili  spomenuti da je u  razdoblju mojega ravnateljskoga mandata uvedeno sufinanciranje školske prehrane i nabava besplatnih udžbenika za sve učenike škole,obnovljena i suvremeno opremljena školska kuhinja, prvi put u povijesti navedene škole uvedena poduka plivanja za učenike neplivače, osnovan glazbeni odjel, opremljeni kabineti i školska knjižnica, a sve u suradnji s vodstvom Općine Plitvička Jezera. Samo ja osobno nisam imao potrebu  navedeno isticati „na sva usta” po lokalnim portalima i privatnim facebook profilima u svoje promidžbene svrhe jer  je to sastavni dio posla ravnatelja ustanove, a ne moje osobno postignuće. Prvenstveni cilj mi je bila dobrobit učenika  i poštivanje pedagoških standarda škole jer sam zaposlen u sustavu školstva već 34 godine kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture i jako dobro znam kako škola kao ustanova funkcionira. Također, imam i nekrivotvorenu diplomu Fakulteta za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu, a za vrijeme Domovinskog rata nisam pokušavao bezuspješno studirati u inozemstvu, već sam aktivno sudjelovao u obrani svoje domovine kao dragovoljac Domovinskog rata. Kao veliki domoljub, napišite javno kako je tekao  Vaš ratni put i iz kojeg razloga niste sudjelovali u obrani domovine, u koju se toliko zaklinjete. Obzirom da iznosite teške klevete o meni kao osobi i dragovoljcu Domovinskog rata, zatražit ću zaštitu od strane Udruga branitelja Domovinskog rata te ću se obratiti Ministru branitelja, gospodinu Tomi Medvedu  s ciljem zaustavljanja ovakvog sramoćenja, omalovažavanja i podcjenjivanja  jednog  dragovoljca Domovinskog rata bez ikakvih argumenata i pravovaljanih dokaza.

Također, ovdje javno pozivam sve nadležne institucije da izvrše odnosno započnu postupak provjere financijskog poslovanja OŠ  dr. Franje Tuđmana u Korenici da bi se utvrdilo činjenično stanje.

Projekte koje je Škola u Korenici ostvarila nakon mojeg odlaska s mjesta ravnatelja moram pohvaliti, a pogotovo što ste ih je Vaša supruga prije pet godina prepisala iz mojeg plana i programa koji sam prezentirao na natječaju za ravnatelja škole, međutim nisam bio u mogućnosti navedeno realizirati, iako sam na izborima za ravnatelja dobio podršku i Učiteljskog vijeća i radnika Škole (usput rečeno, o tome niste izvještavali na portalu Likaplus). Što je bilo dalje, piše u Izvješćima nadležne službe prosvjetne inspekcije kojoj  je Osnovna škola dr. Franje Tuđmana u Korenici, Vašim dolaskom i dolaskom Vaše supruge na mjesto ravnatelja  u tu ustanovu od veljače 2016., postala stalna terenska lokaciju za provjeru Vaših raznih protuzakonitih radnji.

Za početak i kraj komunikacije s Vama poručujem Vam da ubuduće možemo razgovarati samo posredstvom odvjetnika u sudskom procesu koji ću biti prisiljen pokrenuti protiv Vaših pismenih i usmenih kleveta po Vašim portalima, Vašim pravim i lažnim facebook profilima i sjednicama Kolegijalnih tijela  u Osnovnoj školi u Korenici gdje  me je Vaša supruga ravnateljica klevetala u predizborne ravnateljske svrhe.

Uostalom, o Vama je prije pet godina sve rekla nadležna služba prosvjetne inspekcije  koja Vas je i udaljila iz Osnovne škole u Korenici, odnosno iz prosvjete uopće!

                                                            Boško Lončar, prof.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Radionica – Rimljani u Gackoj

U suradnji Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac i Muzeja Gacke od 4. prosinca 2023. do 6. prosinca 2023. u sklopu nastave zavičajne povijesti održat

Podijelite sadržaj

Večeras u Otočcu – Klapa Iskon

Obucite se toplo, ugodno i svakako sa svojim najmilijima posjetite Gradski park Otočac. Večeras počinje službeno otvorenje Adventa u Otočcu uz jednu od najpopularnijih Klapa

Podijelite sadržaj
Play Video