Postavke
kolačića

Kraj svibnja rezervirajte za aktivan vikend u Krasnu!

Povodom 25. rođendana Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Dana Parka prirode Velebit, Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Dana zaštite prirode u RH i obilježavanja Dana botaničkih vrtova, Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit u suradnji sa Javnom ustanovom Park prirode Velebit, Turističkom zajednicom Grada Senja i Brdsko biciklističkim klubom Senj, organizira dvodnevni program – Aktivni vikend u Krasnu.

Kroz ovu dvodnevnu manifestaciju, Ustanove i projektni partneri će interpretirati iznimnu prirodnu, kulturnu i povijesnu baštinu ovog dijela naše županije i približiti je svakom posjetitelju. Ovom suradnjom i sudjelovanjem činimo iskorak, ne samo u promociji ovih vrijednosti, već i u njihovoj zaštiti, što nam je dužnost i obveza. Planina Velebit uvrštena je u mrežu svjetskih rezervata biosfere u sklopu UNESCO-va programa Čovjek i biosfera (MAB – Man and Biosphere), stoga jedan ovakav događaj jasno ukazuje na međusobnu suradnju nadležnih institucija, razmjenu znanja i praktičnih iskustava u području zaštite okoliša i održivog razvoja.

Svi sadržaji su besplatni i pod pokroviteljstvom spomenutih Ustanova, TZ Grada Senja i BBK Senj.

Broj sudionika na radionicama je ograničen te je potrebna prijava putem obrasca. Ako volite prirodu, izazove i aktivnosti ne propustite ovu izvrsnu priliku!

Rođendan Parka sada je već tradicionalna manifestacija uz bogat edukativni i zabavni program, a događaj obećava vikend pun uzbuđenja, zabave i nevjerojatne atmosfere za posjetitelje svih dobnih skupina. Gosti će imati priliku sudjelovati u brojnim interaktivnim i zanimljivim aktivnostima!

Subota (25. svibanj)

“Velebitska vunena priča” – početak u 13 sati u dvorani Uprave Parka, a predviđeno vrijeme trajanja je 3 sata

Za različite dobne skupine Udruga Gačanka iz Otočca održat će iznimno kreativnu radionicu tehnikom filcanja u osmišljavanju različitih proizvoda od vune. Obzirom da se obilježavaju Dani botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki, ovom prilikom izrađivat će se botanički motivi. Udruga Gačanka bavi se očuvanjem tradicijske i kulturno-povijesne baštine Like kroz revitalizaciju starih zanata.

Od 13 do 14.30 h – svi od 8 godina na dalje

Od 14.30 do 16 h – djeca starosne dobi od 5 do 8 godina

“Joga u paru” – početak u 15 sati ispred Uprave Parka, a predviđeno vrijeme trajanja je 1 sat

Drugi dio programa bit će radionica posvećena vježbanju u paru – Joga u paru, u pratnji Mariele Crnko-Kovač, višegodišnje učiteljice joge i meditacije te voditeljice Holističkog centra MaryElla Vayu. Riječ je o zabavnoj jogi za produbljivanje povjerenja i komunikacije, prilagođene potpunim početnicima, a sve to u prekrasnoj prirodi Krasna. Nije potrebna nikakva oprema niti predznanje. Dođite u paru ili pronađite svog para na satu te se poigrajte s ravnotežom u dvoje.

“Staza Krasno” – početak u 16 sati ispred Uprave Parka, a predviđeno vrijeme trajanja je 4 sata

S ciljem prezentacije prirodnih i kulturnih vrijednosti Krasna, JU Nacionalni park Sjeverni Velebit, u suradnji sa JU Park prirode Velebit i TZ Grada Senja, poziva Vas na otvorenje poučne staze “Staza Krasno”. Posjetiteljska infrastruktura Krasna obogatit će se ovom poučnom stazom koja spaja Krasno sa Svetištem Majke Božje od Krasna, u dužini od 3500 m. U sklopu projekta uređena je staza, postavljen je niz edukativnih ploča, signalizacija za posjetitelje te drvene skulpture za čiju izradu su se pobrinule vrijedne ruke krasnarskog umjetnika Josipa Tomaića. Otvorenje staze snažan je poticaj dostupnosti rekreacijskih koristi Krasna i bogate kulturne baštine, uz istovremeno podizanje svijesti o važnosti očuvanja prirodne bioraznolikosti. Na vrhu svetišta sudionici će moći degustirati lokalne proizvode iz Krasna.

Na kraju dana, svi posjetitelji moći će se okrijepiti uz tradicionalni gulaš od divljači i odlično zabaviti uz Music band iz Senja – Grupa Mirakul.

Nedjelja (26. svibanj)

“Pedalom po Krasnu” – početak u 10:00 sati ispred Uprave Parka, a predviđeno vrijeme trajanja je 3 sata

BBK Senj organizira MTB rekreativno bicikliranje po selu Krasnu i okolici, u dužini od 18 km uz 500 m visinske razlike. Staza je srednje zahtjevna, a preporuka je MTB bicikl i dobra kondicijska sprema. Sudionici će biti dio ture koja upoznaje i promovira Krasno, sport, kulturne znamenitosti, prekrasnu prirodu ovoga kraja i turistički potencijal Krasna. Za sudjelovanje je potrebno donijeti vlastite bicikle uz obavezno nošenje zaštitne kacige, napominju organizatori. Moguće su izmjene i dogovor na licu mjesta sa organizatorom ture. Ne postoji bolja turistička razglednica od one koju pošalje gost!

Kružna staza Babić Siča/Zavižan – početak u 10 sati na glavnom ulazu u Park (Babić Siči), a predviđeno vrijeme trajanja je 5 sati. Prijevoz do Babić Siče je u vlastitom aranžmanu (prijevoz vlastitim automobilima).

Edukativno vođenje planinarskom/poučnom kružnom stazom od ulaza u Park (Babić Siče) do Zavižana i natrag. Vođenje ide putem dvije staze – “Staza zviri” i “Trag čovika” na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit uz posjet meteorološkoj postaji i Planinarskom domu Zavižan. Šećući stazom upoznat ćete o tegobnu načinu života ljudi koji su stoljećima obitavali na ovom prostoru te saznati više o bioraznolikosti Sjevernog Velebita.

Link za prijavu na sva događanja: https://forms.gle/zYo6cZQE2prX2Ju

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video