Postavke
kolačića

“Kraljica krimića” umrla na današnji dan….

Britanska spisateljica kriminalističkih romana Agatha Christie umrla je na današnji dan 12. siječnja 1976. godine u svojoj 86 godini života. Agatha je 1926. godine nestala na punih 11 dana. Spisateljici je u to turbulentno vrijeme umrla majka te je otkrila da muž ima aferu tako da je samo sjela u svoj automobil i nestala. Auto je pronađen napušten i policija se već bojala najgoreg, no 11 dana kasnije Christie se pojavila u hotelu Old Swan nikada ne otkrivši gdje je bila.

Agatha Christie smatra se jedinom autoricom krimića koja je uspjela stvoriti dva podjednako voljena lika. To su Hercule Poirot i Gospođica Marple. Svoj uspjeh u određenoj mjeri duguje znanju koje je stekla radom u ljekarni gdje se posebno zanimala za djelovanje pojedinih otrova te radu na arheološkim nalazištima sa svojim drugim suprugom.

Napisala je više od 80 kriminalističkih romana, 30 kratkih priča, 19 drama te 6 ljubavnih romana pod pseudonimom Mary Westmacott. Za svoj ogroman doprinos britanskoj i svjetskoj književnosti dobila je titulu Dame 1971.

Posljednji put u javnosti se pojavila 1974. godine na premijeri filma “Ubojstvo u Orient Expressu”.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video