KRIVI PUT 8. SMOTRA KONJA

Danas je u Krivom putu održana 8 Smotra konja Krivi Put 2021., manifestaciji koja se održava u cilju očuvanja izvornih pasmina konja te očuvanja ruralnog prostora Ličko-senjske županije.

Na 8. smotri Izloženo je 55 grla iz Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije.

Na svečanom otvorenju bili su i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, izaslanica župana Ličko-senjske županije Ana Stilinović-Rukavina i predsjednik Konjičkog kluba “Ana” Jure Turina.

“Opsežnu novčanu potporu držateljima izvornih i zaštićenih pasmina konja i magaraca Ministarstvo poljoprivrede osigurava sredstvima Operacije 10.1.9. iz Programa ruralnog razvoja, putem koje je u Ličko-senjskoj županiji isplaćeno 20,8 milijuna kuna za 303 korisnika. Veseli me što posljednjih godina broj kopitara u Hrvatskoj kontinuirano raste, na godišnjoj razini od 1,5 do 5,5 posto”, istaknuo je Majdak.

Naglasio je kako se pozitivan trend nastavio i u 2020. kada je u Središnjem registru kopitara RH registrirano 25.795 konja, pri čemu uzgoj hladnokrvnih konja, koji je dominantan u Lici, čini 57 posto cjelokupne populacije konja.

Majdak kaže kako Ministarstvo poljoprivrede podupire i uzgoj toplokrvnih konja i konjičkog sporta putem Nacionalnog programa poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine i uzgojne tipove konja u RH, za što je iz državnog proračuna u novom programskom razdoblju osigurano 6,2 milijuna kuna.

Rekao je kako o uspješnosti Programa koji se provodi od 2015. govori činjenica da je ukupni broj grla obuhvaćenih pasmina porastao od 2,5 do 3,7 posto, broj ždrebadi povećan je više od 18 posto, dok je ukupni broj rasplodnih grla povećan 8 posto za rasplodne pastuhe i gotovo 16 posto za rasplodne kobile.

“Također, unaprjeđenju cjelokupnog sektora hrvatskog konjogojstva doprinosi Nacionalni program očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja vrijedan 2,5 milijuna kuna, Program potpore za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva vrijedan 5,9 milijuna kuna, a Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru stočarstva u 2020. kroz koji je osigurano 500 tisuća kuna u konjogojstvu te uvrštavanje sektora konjogojstva u sustav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela”, istaknuo je Majdak.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video