Postavke
kolačića

Lička Plješivica u fokusu – pokrenut projekt izgradnje planinskog centra – za dokumentaciju osigurano preko 95 tisuća eura

Na Ličkoj Plješivici izgradit će se novi i moderni planinski centar za prijem posjetitelja. Naime, Javna ustanova za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije je uz predanu podršku ličko-senjskog župana Ernesta Petryja polučila još jedan značajan uspjeh.

Pripremljena je inicijalna ideja za projektni prijedlog izgradnje i uređenja multifunkcionalnog izletničko-rekreacijsko-edukacijskog kompleksa u zaštićenom području prirode značajni krajobraz „Bijeli Potoci-Kamensko” na Ličkoj Plješivici.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije ocijenilo je ovu ideju prihvatljivom te je u okviru javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije” Javnoj ustanovi za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije dodijeljeno 95.527,24 eura bespovratnih sredstava za izradu idejnog i glavnog projekta „Planinski centar Bijeli Potoci – Natura 2000 tematski park”. Budući kompleks planinskog centra gradit će se u samom srcu Ličke Plješivice, uz glavnu prometnicu koja povezuje Frkašić i Donji Lapac, na planinskom prijevoju kod Bijelih Potoka, a uključivat će jedanaest elemenata odnosno tematskih cjelina kojima je namjena rekreacija i odmor u prirodi te interpretacija i očuvanje iznimne biološke raznolikosti i prirodnog bogatstva ove ličke planine. Ova vrijedna projektna inicijativa dio je šireg programa djelovanja Javne ustanove za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije kojemu je glavni cilj proglašavanje područja Ličke Plješivice i Ličkog Pounja zaštićenim u kategoriji regionalnog parka. Regionalni park bi bio idealan okvir za primjerenu zaštitu iznimnog prirodnog bogatstva Ličke Plješivice i jedinstvene ljepotice rijeke Une. Ova će inicijativa Ličko-senjske županije i njezine ustanove za zaštitu prirode značajno doprinijeti održivom razvoju istočnog dijela županije, napose općina Udbina i Donji Lapac, priopćeno je iz Ličko senjske županije.

Podijelite sadržaj
Play Video

Priopćenje Jose Vrkljana

Iskreno sam se nadao da kampanja neće ići u negativnom smjeru i nisam htio kopati po prošlosti, ali sam sada prisiljen mojim dragim Gospićankama i

Podijelite sadržaj
Play Video