Postavke
kolačića

Ličke coklje od vune ličke Pramenke i za naše najmlađe

Ankica Šporčić iz Kutereva od malih nogu plete coklje od domaće vune ličke ovce pramenke. Ankica za sebe kaže da nije tip žene koja miruje. Volja za radom ne manjka jer radi ono što voli. Od malih nogu je uz tetke naučila plesti coklje, a one su joj usadile ljubav prema pletenju i šivanju. Ankica uživa u stvaranju nečega novog. Gospođa Ankica plete coklje i za najmlađe u raznim bojama, veličinama i uzorcima.

U početku je coklje izrađivala kao poklon za obitelj i prijatelje, a onda je postupno krenulo s narudžbama. Ideja je i da kupac zajedno može sudjelovati u izradi coklje sa svojim sugestijama. Takve kombinacije su ponekad jednostavne i minimalističke, a ponekad neobične i živahne. Smatram da je jako bitno stvarati proizvode koji su neobični, ali s druge strane i funkcionalni kaže Ankica.

Coklje su autohtoni proizvod Gacke i Like. Model coklje kakav danas poznajemo nosio se još u doba Vojne Krajine. Postoje muške i ženske coklje. Razlikuju se po veličinama i po „mustrama“ s prednje strane. Coklje se mogu podšiti gumom. Danas se coklja može nađe na ličkim nogama, osobito na selu. Način izrade je zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Mogu biti upletene od različite vune, ali je bit da su od vune domaće ovce pramenke.

Ankici želimo puno uspjeha u budućem poslovanju!

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video