Lika svijetlo osvaja svjetska tržišta

Tvrtku “Lika svjetlo”, gospićkog proizvođača dekorativne rasvjete, osnovali su 2006. godine Blaženka Jurčić i njezin partner Max Vivian, svjetlosni dizajner s internacionalnim iskustvom. “Lika svjetlo” je jedna od najistaknutijih proizvodnih tvrtki iz Ličko-senjske županije u čijem proizvodnom pogonu nastaju zanimljive lampe, koje su svoje mjesto pronašle u nekim od najluksuznijih hotela i restorana, ne samo na Jadranu nego i širom Europe. Osim hotela, dekorativnom rasvjetom iz ovog pogona opremljeni su objekti različite namjene u Europi, pa čak i u dalekom Japanu i Novom Zelandu.

„Proces izrade lampe odvija se u našoj tvornici u Lici. Svaka proizvedena lampa nastala je u našoj tvornici. Sve radimo sami: počevši od skica, razrade tehničkih nacrta, strojne izrade i obrade materijala, ručnog umatanja i sastavljanja lampi do pakiranja i slanja na lokaciju. Proizvodimo plafonske, podne, viseće, stolne i zidne lampe te pribor“, pojašnjava Blaženka Jurčić, osnivačica i direktorica tvrtke “Lika svjetlo”.

image

Iskustvo rada u Italiji

Inače, Blaženka Jurčić ima zanimljiv životni put. Kao četrnaestogodišnjakinja je 1991. godine otišla kod majke u Bolzano u Italiju, gdje završila višu trgovačku školu i radila brojne poslove. Bila je, otkriva, zaposlena i kao voditeljica trgovine ali i kao voditeljica proizvodnje u tvornici motocikala.

„Živjela sam i radila u Italiji, a kada mi se se pružila prilika da se vratim u svoj rodni kraj i započnem nešto novo, to sam sa svojim poslovnim partnerom i napravila. Tvrtku “Lika svjetlo” osnovali smo 2006. godine. U početku smo radili u unajmljenom prostoru, da bismo se 2011. godine preselili u vlastitu izgrađenu proizvodnu halu. Nova proizvodna hala zauzima površinu od 1650 metara četvornih i nalazi se u gospićkoj industrijskoj zoni Smiljansko polje u blizini Smiljana. Tako smo u čast Nikoli Tesli izradili Tesla lampu, koja je izložena u nekoliko velikih europskih gradova“, otkriva Blaženka Jurčić.

Izvoz 75 posto prihoda

– Tvrtka proizvodi oko 30.000 lampi godišnje. Većina ih završi u izvozu. Proizvode plasiramo najviše u Austriju i Italiju, Njemačku, potom Veliku Britaniju, Japan, Crnu Goru, Srbiju… Najvažniji kupci su nam iz Austrije i Italije. Izvoz ima 75 posto udjela u našem ukupnom prihodu. Našim lampama opremljeni su brojni ugostiteljski i turistički objekti, trgovački centri, ali i luksuzni hoteli, poput stepenica “Park Plaze” u Nürnbergu, “Titanica” u Istanbulu i Berlinu, hotela “Sheraton” u Kölnu i Zagrebu, “Hiltona” u Münchenu i Dubrovniku, “Westina” u Zagrebu, “Falkensteinera” u Zadru, hotela “Palace” u središtu Londona, hotela “Nimfa”, nekih “Medora” hotela – ističe Blaženka Jurčić.

U ovom trenutku “Lika svjetlo” zapošljava 14 radnika. Tvrtka je prošle godine ostvarila prihod od oko pet milijuna kuna.

image

Situacija na tržištu

Trenutačno je situacija na tržištu, kako nam otkriva Blaženka Jurčić, dosta teška. – Pandemija je imala velik utjecaj na naše poslovanje. Sami početak pandemije je bio izuzetno težak tako da u tom periodu nismo mogli doći do sirovina niti smo mogli izvesti naše gotove proizvode. Unatoč svemu uspjeli smo raditi smanjenim intenzitetom cijelo vrijeme, bez prekida. Stanje se postupno popravljalo, ali se osjete posljedice. Situacija je, ponavljam, dosta teška, ali uspijevamo svojom kvalitetom proizvoda i upornošću opstati i boriti se. Imamo stalne kupce koji su prepoznali kvalitetu naših proizvoda – otkriva Jurčić.

Investicije i suradnja sa HBOR-om

“Lika svjetlo” je zadnju investiciju realizirala 2019. godine. Posebno ističe kvalitetnu suradnju s HBOR-om, u sklopu koje su realizirali kreditna sredstva uz povoljnu kamatu. – Tim sredstvima smo realizirali investiciju u kupnju savijačice željeza, printera i vlastitog kamiona za prijevoz robe. Jako smo zadovoljni suradnjom s HBOR-om jer bez njihove pomoći ne bismo uspjeli realizirati naše poslovne ideje te unaprijediti i ubrzati našu proizvodnju – naglašava Blaženka Jurčić.

Koristili smo i proizvode HAMAG-BICRO-a  što nam je uvelike pomoglo u ubrzanju proizvodnog procesa, pa sada kompletan proces proizvodnje obavljamo u našem pogonu – pojašnjava Blaženka Jurčić, koja dodaje da u ovom trenutku ne planiraju nove investicije

Što se tiče sredstava iz EU fondova, Blaženka Jurčić napominje da je “Lika svjetlo” kroz program “Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” povukla bespovratna sredstva kojima je financirano sudjelovanje na sajmu “Lux Live” u Londonu 2019. godine, gdje su, dodaje, prezentirali svoje proizvode i privukli nove klijente.

Jurčić otkriva da zaposlenici tvrtke “Lika svjetlo” trenutačno rade na razvoju novih proizvoda i širenju proizvodnog asortimana kako bi zadovoljili zahtjeve tržišta i bili konkurentni. Dodaje da poslovanje opterećuje činjenica da su cijene sirovina osjetno porasle, ali i to da je sve teže doći do njih.

Sadržaj omogućio HBOR

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Popularni Vigor u petak u Karlobagu

Povodom 30.godina općine Karlobag 03.prosinca koncert će u Karlobagu održati jedan od najpopularnijih glazbenih sastava grupa Vigor. Općina Karlobag tako sve želi počastiti koncertom. Podijelite

Podijelite sadržaj

Doboš torta

Doboš torta, poznatija kao dobošica, tradicionalno se pravi za velike svečanosti i blagdane. Recept je star više od 150 godina, a priprema se od ranih

Podijelite sadržaj
Play Video