„Ljeto u Mušaluku“ kao primjer

Kako se ljeto bliži kraju, tako smo i naše „Ljeto u Mušaluku“ krajem kolovoza završili s otvorenjem Izložbe dječjih radova.Često smo tijekom prethodnih mjeseci čuli kako je ljubav oživjela školu u Mušaluku. Istina! Ljubav je pokretač svega, ima svoj početak i cilj. Izvor ljubavi, iz koje se rodio „Projekt Mušaluk“, leži u ljubavi koju su nama, kao djeci, darovali naši učitelji jer su nas učili vrijednostima i odgojem odgajali. Potaknuti željom da naša djeca imaju mogućnost doživjeti svu ljepotu i toplinu jedne seoske škole, zavičaja, učiti zavičajnu povijest i uživati u zajedničkim trenucima, bez mobitela i tehnologije koju nameće današnje društvo, osmislili smo u sklopu „Projekta Mušaluk“ naše „Ljeto u Mušaluku“.

Cijelo ljeto trajale su likovne radionice na kojima su djeca svojim vrijednim ručicama, u raznim tehnikama, oslikavali ličke velikane – Nikolu Teslu, Antu Starčevića i popa Frana Biničkog. Posebno ozbiljni u svome radu dokazali su se prilikom izrade slikovnice o životu i djelu popa Frana Biničkog, dječaka kojeg su po lički zvali Vranje i koji je svoj životni put započeo upravo iz tog sela gdje se i danas može vidjeti Franova rodna kuća, podno brda Golica, svega par minuta hoda od škole.

Popu Franu Biničkom djeca su kroz izradu slikovnice utkala neku novu dimenziju i oživjeli lik i djelo istaknutog domoljuba i katolika. Sati bajkaonice odveli su naše najmlađe posjetitelje u čudesne šume i duboka mora. Našom školom i školskim vrtom odzvanjao je dječji smijeh i smijeh svih nas velikih koji nismo propustili na trenutak biti mali i uživati u pastirskim igrama. Djeca su se okušala u raznim ličkim igrama; skok u vreći, povlačenje užeta, jaje u žlici i niz drugih igrica kroz koje su učili kako su se u davnini, čuvajući svoja stada, zabavljala djeca. Posebno veselo bilo je za vrijeme održavanja kina na otvorenom u vrtu naše škole gdje su prikazani dugometražni animirani crtani filmovi „Čudesna šuma“ i „Čarobnjakov šešir“. Izložba dječjih radova rezultat je uspješnog „Ljeta u Mušaluku“ na čijem je otvorenju najavljen nastavak rada na „Projektu Mušaluk“ s „Jeseni“ a potom i „Zimom u Mušaluku“.

Piše  : Marijana Orešković – voditeljica Radne skupine „Projekt Mušaluk“

Podijelite sadržaj