LOVINAC : Promocija knjige „Brodski lički tragovi“

U subotu 9.listopada 2021. u 18,00 sati pod pokroviteljstvom Općine Lovinac biti će upriličena promocija knjige „Brodski lički tragovi“, prilozi za povijest doseljavanja Ličana u Slavonski Brod i okolicu, u nakladi Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ iz Slavonskog Broda.

U lokalnim, slavonskobrodskim okvirima jedinstveno je to publicističko djelo koje osvjetljava gotovo tri stoljeća dugu povijest doseljavanja Ličana u ovaj dio Slavonije, objavljeno 2020. godine u nakladi Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ (utemeljene 6.listopada 1991. kao Zavičajno društvo Lovinac), najstarije ličke zavičajne udruge u Slavoniji s 30 godišnjom tradicijom. 

Na 400 bogato ilustriranih stranica knjige, koju je uredio tajnik Zavičajne udruge Marinko Krpan, a tekstove uz brojne članove napisali Zdravko Grčević i Darija Mataić Agičić, uvodno se donosi povijesni pregled formiranja stanovništva Like nakon oslobođenja od Turaka, prateći prva doseljavanja u Slavoniju početkom 18.stoljeća (1715.) te  najintenzivnija doseljavanja od sredine 19. do sredine 20.stoljeća, s popisom naselja u Slavonskom Brodu i okolici u koja su doseljavali Ličani te jedinstvenim popisom petstotinjak ličkih prezimena koje danas nalazimo u Brodu i okolici, a koja su nažalost mnogima danas ostala jedina prepoznatljiva poveznica na ličke korijene. 


Slijede brojne priče, sjećanja i kazivanja o doseljavanju iz 20-ak mjesta diljem Like (Lovinac, Sveti Rok, Ličko Cerje, Ričice, Gudura, Duboki Dol, Rudopolje, Boričevac, Udbina, Podlapača, Čanak, Kaluđerovac, Perušić-Konjsko Brdo, Brinje, Otočac, Jezerane, Mogorić, Alanak-Lički Novi) te useljavanju u brojna naselja u slavonskobrodskom kraju.

U poglavlju o poznatim Brođanima ličkoga podrijetla obuhvaćeni su životopisi 70 znamenitih osoba koje su ostavile neizbrisiv trag u društvenom životu Slavonskog Broda i okolice: od svećenika Vida Došena, rektora Zagrebačkog sveučilišta Matije Mesića, balerine svjetskog glasa Mije Čorak-Slavenske, poduzetnika i političara Dane Daniše Čavčića, sindikalnog vođe Miloša Krpana, liječnika i ravnatelja brodske bolnice dr.Vilima Vrkljana, narodnih heroja NOR-a Nikole Mike Babića i Stjepana Sekulića Jucka, prvog gradonačelnika Slavonskog Broda u neovisnoj Hrvatskoj dr.Mate Vukelića, pa do brojnih suvremenika. Otkriva se pritom i nekoliko zanimljivih i dosad javno nedovoljno poznatih detalja, poput ličkog podrijetla (po majci Mariji Draženović iz Jezerana) bivšeg premijera Ivice Račana te također po majci Mandi Kegljen iz Podlapače akademika i pjesnika Dragutina Tadijanovića te namjerno prešućivani podatak da je vojni pilot Brođanin Zdenko Babić, sin Mande Šikić iz Gudure-Sv.Roka, kao mladi poručnik 1956.godine prvi u bivšoj državi avionom letio brže od zvuka. 

O kulturnom identitetu Ličana vrijedan prilog napisala je prof. mr. Darija Mataić Agičić, a humoristične dosjetke i šale u autohtonom ličkom ikavskom izričaju iz torbe neponovljivog „dida Josine“ iz Sv.Roka „izvadio“ je Željko Krpan iz Belišća.  

Vodeći se u proteklih 30 godina osnovnom vodiljom: „Slavonijo u srcu te nosim, Liko moja s tobom se ponosim“, Zavičajna udruga „Vrilo mudrosti“ izgradila je brojne prijateljske spone s pojedincima, udrugama i institucijama diljem Like i Slavonije, kojima je posvećeno poglavlje pod nazivom „Zrnca prijateljstva“ (KUU „Gacka“ Ličko Lešće, Općina Brinje, Karlo i Manda Starčević iz Pazarišta, Tome Alar s Udbine, Šimo Pavlović iz Korenice…).

Budući da je cijela naklada „Brodskih ličkih tragova“ brzo rasprodana, promocija u Lovincu bit će jedina na području Like.

Podijelite sadržaj