Postavke
kolačića

LOVINAC : Promocija knjige „Brodski lički tragovi“

U subotu 9.listopada 2021. u 18,00 sati pod pokroviteljstvom Općine Lovinac biti će upriličena promocija knjige „Brodski lički tragovi“, prilozi za povijest doseljavanja Ličana u Slavonski Brod i okolicu, u nakladi Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ iz Slavonskog Broda.

U lokalnim, slavonskobrodskim okvirima jedinstveno je to publicističko djelo koje osvjetljava gotovo tri stoljeća dugu povijest doseljavanja Ličana u ovaj dio Slavonije, objavljeno 2020. godine u nakladi Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ (utemeljene 6.listopada 1991. kao Zavičajno društvo Lovinac), najstarije ličke zavičajne udruge u Slavoniji s 30 godišnjom tradicijom. 

Na 400 bogato ilustriranih stranica knjige, koju je uredio tajnik Zavičajne udruge Marinko Krpan, a tekstove uz brojne članove napisali Zdravko Grčević i Darija Mataić Agičić, uvodno se donosi povijesni pregled formiranja stanovništva Like nakon oslobođenja od Turaka, prateći prva doseljavanja u Slavoniju početkom 18.stoljeća (1715.) te  najintenzivnija doseljavanja od sredine 19. do sredine 20.stoljeća, s popisom naselja u Slavonskom Brodu i okolici u koja su doseljavali Ličani te jedinstvenim popisom petstotinjak ličkih prezimena koje danas nalazimo u Brodu i okolici, a koja su nažalost mnogima danas ostala jedina prepoznatljiva poveznica na ličke korijene. 


Slijede brojne priče, sjećanja i kazivanja o doseljavanju iz 20-ak mjesta diljem Like (Lovinac, Sveti Rok, Ličko Cerje, Ričice, Gudura, Duboki Dol, Rudopolje, Boričevac, Udbina, Podlapača, Čanak, Kaluđerovac, Perušić-Konjsko Brdo, Brinje, Otočac, Jezerane, Mogorić, Alanak-Lički Novi) te useljavanju u brojna naselja u slavonskobrodskom kraju.

U poglavlju o poznatim Brođanima ličkoga podrijetla obuhvaćeni su životopisi 70 znamenitih osoba koje su ostavile neizbrisiv trag u društvenom životu Slavonskog Broda i okolice: od svećenika Vida Došena, rektora Zagrebačkog sveučilišta Matije Mesića, balerine svjetskog glasa Mije Čorak-Slavenske, poduzetnika i političara Dane Daniše Čavčića, sindikalnog vođe Miloša Krpana, liječnika i ravnatelja brodske bolnice dr.Vilima Vrkljana, narodnih heroja NOR-a Nikole Mike Babića i Stjepana Sekulića Jucka, prvog gradonačelnika Slavonskog Broda u neovisnoj Hrvatskoj dr.Mate Vukelića, pa do brojnih suvremenika. Otkriva se pritom i nekoliko zanimljivih i dosad javno nedovoljno poznatih detalja, poput ličkog podrijetla (po majci Mariji Draženović iz Jezerana) bivšeg premijera Ivice Račana te također po majci Mandi Kegljen iz Podlapače akademika i pjesnika Dragutina Tadijanovića te namjerno prešućivani podatak da je vojni pilot Brođanin Zdenko Babić, sin Mande Šikić iz Gudure-Sv.Roka, kao mladi poručnik 1956.godine prvi u bivšoj državi avionom letio brže od zvuka. 

O kulturnom identitetu Ličana vrijedan prilog napisala je prof. mr. Darija Mataić Agičić, a humoristične dosjetke i šale u autohtonom ličkom ikavskom izričaju iz torbe neponovljivog „dida Josine“ iz Sv.Roka „izvadio“ je Željko Krpan iz Belišća.  

Vodeći se u proteklih 30 godina osnovnom vodiljom: „Slavonijo u srcu te nosim, Liko moja s tobom se ponosim“, Zavičajna udruga „Vrilo mudrosti“ izgradila je brojne prijateljske spone s pojedincima, udrugama i institucijama diljem Like i Slavonije, kojima je posvećeno poglavlje pod nazivom „Zrnca prijateljstva“ (KUU „Gacka“ Ličko Lešće, Općina Brinje, Karlo i Manda Starčević iz Pazarišta, Tome Alar s Udbine, Šimo Pavlović iz Korenice…).

Budući da je cijela naklada „Brodskih ličkih tragova“ brzo rasprodana, promocija u Lovincu bit će jedina na području Like.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Župa Presvetog Trojstva Otočac

Tko se još nije uspio ispovijedit ovih dana, danas od 10.00 do 12.00 sati bit će prilika za ispovijed u našoj crkvi Presvetog Trojstva. Vidimo

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video