Marija Terezija zaslužna za otočki sajam srijedom u Otočcu

Marija Terezija, hrvatsko-ugarska kraljica i rimsko njemačka carica rođena je u Beču 1717. godine. Marija Terezija vladala je od 1740. godine do 1780. godine. Carica Marija Terezija je pod vlast bana i Sabora vratila tri slavonske županije: Požešku, Virovitičku i Srijemsku. Hrvatskoj je priključila Rijeku, Bakar, Bakarac i Kraljevicu. Osnovalo je novo tijelo vlasti u Hrvatskoj-Kraljevsko vijeće, koje je na čelu s banom upravljalo političkim, gospodarskim i društvenim poslovima u Hrvatskoj. Sjedište Kraljevskog vijeća bilo je u Varaždinu koji je tada bio glavni grad Hrvatske. Marija Terezija provela je niz reformi u području gospodarstva, školstva, sudstva, vojske, uprave. Ukinula je torture i progone vještica. Odnose između kmetova i feudalaca uredila je Hrvatskim i Slavonskim urbarom. Uvela je opću školsku obvezu, odvojila školstvo od Crkve. U Zagrebu je s Kraljevskim nalogom osnovala Kraljevsku akademiju znanost s tri fakulteta: Filozofskim, Pravnim, Bogoslovnim.  

Danas je placa u Otočcu, gradska tržnica bila je puna raznovrsnih proizvoda. Domaći proizvođači izložili su grah, sir, med, coklje, ličku basu, škripavac, krumpir, ribu, razno voće. Otočki sajam  u Otočcu uvela je Marija Terezija 13. rujna 1746. godine. Donijela je i patent o pčelarstvu. Pčelarima je dala određene pogodnosti.

Umrla je na današnji dan, 29. studenog 1780. godine.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Gospić još čeka povjerenika

Gospić i dalje čeka Vladina povjerenika, koji će stajati na čelu glavnog ličkog grada do izvanrednih izbora za gradonačelnika. Povjerenika imenuje Ministarstvo uprave, a u

Podijelite sadržaj
Play Video