Postavke
kolačića

MARKO LUKIĆ ZA RTL – Ako Putinu ne bude išlo kako planira u Ukrajini, mogao bi prebaciti težište na područje Kosova i BiH

‘Podsjetit ću vas na nedavno izvedene zajedničke vojne vježbe ruskih specijalnih snaga sa srpskim snagama i snagama Republike srpske na granici Hrvatskoj, što je ozbiljno za analizu’, kazao je Lukić jučer za RTL

RTL-ov Andrija Jarak u RTL-u Danas o situaciji u Ukrajini razgovarao je s generalom Markom Lukićem, prvim ratnim zapovjednikom hrvatskih specijalaca i osnivačem Anti terorističke jedinice Lučko.

Lukić je na početku komentirao tijek ruske agresije na Ukrajinu i vidi li sličnost s velikosrpskom agresijom na Hrvatsku.

“Vidim sličnosti, određene okolnosti su različite jer smo devedesetih bili međunarodno nepriznata država, svijet nije obraćao pozornost na nas i imali smo embargo na uvoz oružja. Ukrajina je međunarodno priznata 30 i nešto godina, svijet je fokusirana na ukrajinski slučaj i dostavlja oružanje Ukrajini da pomogne obrani. Brzim prodorom oklopnih snaga koje ruske snage čine prema ukrajinskom teritoriju, neutralizacijom vojnih objekata i protuzračnih sustava u prvi mah su neutralizirali dio aktivnosti ukrajinske vojske, ali tu je doprinijelo početno političko nesnalaženje predsjednika Ukrajine koji mi je više ličio na Aliju Izetbegovića kad je govorio da JNA neće napasti na BiH, to se dogodilo i u Ukrajini. Na ozbiljno upozorenje strateških partnera, ozbiljne svjetske sile, da će Putin napasti Ukrajinu, Zelenskij nije reagirao i umrtvio narod”, kazao je.

Lukić je komentirao može li se ova kriza prenijeti i na zapadni Balkan.

“Opasnost prijeti. Podsjetit ću vas na nedavno izvedene zajedničke vojne vježbe ruskih specijalnih snaga sa srpskim snagama i snagama Republike srpske na granici Hrvatskoj, što je ozbiljno za analizu. Nadam se da naš obavještajni sustav to uvažava. Tu se stvaraju pretpostavke, ako Putinu ne bude išlo kako planira u Ukrajini, da će pokušati prenijeti težište fokusa na Balkan, na područje Kosova i BiH. Jučerašnji razgovor Lavrova i Dodika u smislu preuzimanja određenih obaveza Dodikovih u dogovoru s Putinom ili izjave predsjednika Vučića u kojem plaši narod da tri okolne države atakiraju državu, ukazuje da upadaju u igru koja može biti nepredvidiva na njih. Poziva vodstva tog naroda da ne nasjednu na takvu igru i odvedu srpski narod u ponovnu propast”, kazao je Lukić.

Pogledajte cijeli intervju ovdje…

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video