Postavke
kolačića

Maškare u Gackoj

Maškare su u nekim krajevima poznate kao poklade, fašnik ili mesopust. U nekim našim krajevima nazivi mogu biti i pust, krnoval, krnjeval, pokladi ili fašnjek. U velikoj većini naših krajeva i ostalim zemljama čak i na drugim kontinentima festivali maškara se održavaju prije korizme i to 40 dana prije Uskrsa.

Slavlje maškara povijesno potječu od rimskih bakanalija i utemeljeno je na vjerovanju da paljenjem određenog lika služi tjeranju zla i zlih sila, ali i tjeranje zime. U našim krajevima poznati su riječki karneval i njegove povorke kostimiranih građana i sam grad Rijeka podupire ovu manifestaciju. Kastav je poznat po svojom zvončarima, Samobor je poznat po samoborskom fašniku koji je organiziran za maškare gdje i posjetitelji dolaze zamaskirani u neke likove kao i sudionici organizatori ovog događaja.

Novi Vinodolski bazira svoje maškare na mesopusnim narodnim običajima sa tradicionalnim pravilima koji traje tri tjedna.

Svakako svjetski najpoznatiji karnevali i festivali su u talijanskoj Veneciji i brazilskom Rio de Janeiro. 

Podijelite sadržaj
Play Video

Švica je sutra epicentar nogometa

Program povodom proslave švičkog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja 2024. godine je zaista šarolik i vrijedi posjetiti Švicu narednih dana. Sutra, nedjelja 23. lipnja

Podijelite sadržaj

Ukrajinka Taja i sladoled !

Vihor rata raselio je po svijetu mnoge Ukrajince. Dosta ih je našlo svoj “drugi doma” i u Lici. U Gospiću smo u poznatoj slastičarnici Specijal

Podijelite sadržaj
Play Video