Postavke
kolačića

Međunarodni dan vina obilježava se svake godine 18. veljače… 

Hipokrat, poznat kao “otac medicine”, koristio je vino u mnogim svojim lijekovima. Koristio ga je za snižavanje vrućice i kao opći antiseptik. 

Danas je idealna prilika da se prisjetimo kako ovo omiljeno alkoholno piće, u umjerenim količinama, ima pregršt svojih blagodati. Svi koji povremeno uživaju u čašici vina imaju manji rizik od bolesti jetre, dijabetesa tipa II, određenih vrsta karcinoma, kao i srčanog i moždanog udara. Uz to, ispijanje vina smanjuje kolesterol, pomaže nam da se opustimo, čini naš um oštrim, a u kombinaciji s pravim obrokom pojačava okuse začina, voća i umaka.

Znate li kako držati vinsku čašu? Postoji ispravan i pogrešan način. Vinske čaše treba držati za stalak, tako da rukom ne povisujemo temperaturu vina. Dakle, stalak postoji s razlogom. Uz to, znate li zašto se vino skladišti tako da se polegne? Ako boca stoji, pluteni čep mogao bi se isušiti i smanjiti, a samim time i upasti u vino. Četiri zemlje koje proizvode najviše vina su Francuska, Španjolska, Italija te Kalifornija.

Iako je vino jedno od najpoznatijih alkoholnih pića koje odgovara uz svaku prigodu, postoje ljudi koje se boje vina, a njihov strah zove se oenofobija.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video

Aktivan vikend za rukometaše

Djevojčice U15 u Gospiću će u subotu ugostiti odigravanje susreta 9. kola 1. HRL Zapad. Seniori putuju u Senj gdje će odigrati pretposljednje kolo 2.

Podijelite sadržaj

Tony Cetinski u Zadru

Očekujte večer punu emocija i vrhunskih izvedbi jer nam stiže glazbena ikona, Tony Cetinski!U subotu, 04. svibnja, Arsenal će postati domaćin nezaboravnog glazbenog spektakla, obećavajući

Podijelite sadržaj
Play Video