Postavke
kolačića

MOSTOVI Delegacija Ličko-senjske županije u radnoj posjeti Varaždinskoj županiji

Nakon prošlogodišnje posjete delegacije Varaždinske županije Ličko-senjskoj županiji, danas je Varaždinsku županiju posjetio župan Ličko-senjske županije Ernest Petry sa suradnicima, zamjenicom Jasnom Orešković Brkljačić, pročelnicom Upravnog odjela za regionalni razvoj i fondove EU Zrinkom Mraović, ravnateljem Razvojne agencije Ličko-senjske županije – LIRA Andrijom Brkljačićem i ravnateljicom Strukovne škole Gospić Barbarom Tomljenović Jurković.

Župan Petry je najprije u pratnji zamjenice Jasne Orešković Brkljačić, varaždinskog župana Anđelka Stričaka te načelnika PU varaždinske Predraga Benčića, odao počast poginulim i nestalim policajcima iz Policijske uprave Varaždinske koji su svoje živote položili u Domovinskom ratu, a odavanju počasti nazočili su i Ljubica Florijan, predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije, Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade „Puma”, Ivo Loborec, tajnik Udruge udruga specijalne jedinice policije „Roda” te umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Danijel Borović.

Nakon odavanja počasti, održan je radni sastanak u Županijskoj palači Varaždinske županije, gdje je izaslanstvo Ličko-senjske županije ugostio župan Anđelko Stričak uz kojeg su sastanku prisustvovali zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen te Maja Lehman iz Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije.

Na sastanku su prisustvovali i prorektor za suradnju s gospodarstvom, EU projekte i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Petar Mišević, dekanica Veleučilišta „Nikola Tesla” u Gospiću doc. dr. sc. Vlatka Ružić i prodekan za razvoj i suradnju i za financije i EU fondove dr. sc. Branislav Šutić, prof. v.š.

Budući da su teme radnog sastanka bile prvenstveno vezane uz obrazovanje i zaštitu okoliša, domaćini su predstavnike Ličko-senjske županije upoznali s radom Centara izvrsnosti Varaždinske županije, dok je izaslanstvo Ličko-senjske županije s domaćinima podijelilo iskustva vezana uz zaštitu okoliša s obzirom na činjenice da se na području Ličko-senjske županije nalaze tri nacionalna parka i jedan park prirode. Ta iskustva su za Varaždinsku županiju od neprocjenjive važnosti, ako znamo kako je cilj Varaždinske županije zajedno s Krapinsko-zagorskom županijom da se područje Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske gore i Ravne gore proglasiti parkom prirode.

Župan Stričak je naglasio kako vjeruje da će im iskustva s kojima raspolaže Ličko-senjska županija uvelike pomoći kako bi navedeni prostor zaštitili, a s druge strane kako bi lokalno stanovništvo koje živi na tom području moglo imati koristi od proglašenja parka prirode.

Župan Petry istaknuo je brojne osobitosti Ličko-senjske županije te napomenuo da veliku pažnju posvećuju upravo razvoju gospodarstva.

– Varaždinska županija predstavlja pozitivan primjer razvoja u osnovnoškolskom, srednjoškolskom te visokoškolskom obrazovanju, ali i u razvoju centara izvrsnosti. Kao Županija maksimalno koristimo fondove Europske unije, slijedom čega smo u samo godinu i pol dana od kada sam župan u suradnji Vladom RH, gradovima, općinama te ustanovama kojima je Županija osnivač aplicirali na više od 120 projekata, uslijed čega sam uvjeren da imamo dobar razvojni potencijal, naglasivši kako se Ličko-senjska županija nalazi i na strateški dobroj poziciji, radi čega je budućnost Ličko-senjske županije definitivno dobra – rekao je Petry uvjeren u dobru suradnju s Varaždinskom županijom i kad je u pitanju ispomoć u osnivanju parka prirode na području Varaždinske županije.

Petry se zahvalio i svim dragovoljcima koji su tijekom Domovinskog rata bili na području Ličko-senjske županije, kao i pripadnicima SJP „Rode” od kojih su dvojica poginula braneći Liku. Kao još jednu dodirnu točku ovih dviju županija, naveo je skrb o raseljenim osobama iz Ukrajine koji su zbog ruske agresije bili primorani napustiti svoje domove.

Nakon sastanka gosti su u pratnji domaćina obišli i centre izvrsnosti u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu, kao i Zaštitnu radionicu Srednje strukovne škole, gdje su im domaćini bili ravnatelji škola Igor Kos i Dražen Koščak.

Podijelite sadržaj

Miner Franjo !

U Hrvatskoj puno je zanimanja, no zanimanje profesionalni miner je jako malo. Franjo Krešić iz Gospića taj posao radi skoro četrdeset godina, pa ne čudi

Podijelite sadržaj
Play Video